Balkanlarda "uydurma" haber gerginliği

Balkanlarda "uydurma" haber gerginliği

Bulgaristan'da, Yunan başbakan Papandreu'ya ait olduğu öne sürülen bir açıklama, iki ülkeyi neredeyse siyasi krizin eşiğine getiriyordu

Bulgaristan'da bazı internet sitelerinde, bir Yunan radyosuna dayandırılan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'ya ait olduğu öne sürülen bir açıklama, iki ülkeyi adeta siyasi krizin eşiğine getiriyordu.

Bazı haber sitelerinin anonim yorum forumlarında çıkan yazıya göre Papandreu, ekonomik krizle mücadele konusunda halkın desteğini almak için yaptığı bir konuşmada, Bulgaristan'ı "kötü örnek" olarak gösteriyor ve Bulgaristan'ın ekonomik durumu ile Bulgaristan vatandaşlarının yaşam biçimlerini hakaret içeren ifadelerle alaya alıyor.

Bir Yunan radyosunda yer aldığı bildirilen habere göre, Papandreu, krizi önlemek için alınan tedbirlere karşı çıkan emeklilere şu sözlerle cevap veriyor:

"Eğer bizim krize müdahale önlemlerimizi beğenmiyorsanız, Bulgaristan'ın kaderini yaşarsınız. Hiç kimsenin ikramiye diye bir şey duymadığı Bulgaristan'dakilerle aynı maaşları mı almak istiyorsunuz?"

Radyonun verdiği haberde, Yunan başbakanın Bulgaristan'ı "çöpler ve çukurlarla dolu", "Ay yüzeyi gibi" sözleriyle nitelediği belirtildi. Ayrıca, "Hristiyan değerlere sahip Yunanistan'ın, her dört yılda bir siyasi inancını değiştiren ateist Bulgaristan'dan daha medeni bir ülke" olduğunu söylediği de iddia edildi.

Bu haberin Bulgar medyasında ve internet sitelerinde yer almasının ardından, "BGNES" adlı haber ajansına bir açıklama yapan Bulgaristan başbakanı Boyko Borisov, söz konusu konuşmanın doğru olup olmadığının Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov tarafından bizzat kontrol edildiğini belirterek, "Papandreu'nun böyle bir şeyi söylemiş olması imkansız" dedi.

Dışişleri Bakanı Mladenov da Papandreu'ya yakıştırılan sözleri içeren yazının tamamen "uydurma" olduğunun belirlendiğini açıkladı. Bulgaristan'ın Atina Büyükelçisinin, Papandreu'nun özel kalemi ile görüştüğünü ve ilgili açıklamanın asla yapılmadığının öğrendiğini belirten Mladenov, medyanın güvendiği kaynakları daha sıkı kontrol etmesi gerektiğini kaydetti.

Etiketler :