Balyoz kayıtlarında yeni bir iddia

Balyoz kayıtlarında yeni bir iddia

Balyoz planı öncesi 60 general ve amiral ile 100'e yakın albay izlemeye alındı. Balyoz davası kayıtlarına göre 7 aylık izleme ve fişleme emrini dönemin komutanları Org. Doğan verdi, Oramiral Örnek yerine getirdi

5-7 Mart 2003'te 1. Ordu Komutanlığı'nda gerçekleştirilen plan semineri öncesinde genç subaylara general ve amiralleri izleme ve fişleme görevi verildiği ortaya çıktı. Ağustos 2002'de başlayan ve yaklaşık 7 ay süren izlemede 60 dolayın general ve amiral ile 100'e yakın albayın günlük faaliyetleri tek tek kayda geçirilmiş.

Fişleme kayıtlarında general ve amirallerin her adımı takip altına alınmış. Balyoz darbe planında görev alacak general ve amirallerin de bu şekilde belirlendiği ortaya çıktı. Balyoz darbe planı davası belgelerine göre yaklaşık 60 general ve amirallerin genç subaylar tarafından takip edilmesi emri 1. Ordu Komutanı Org. Çetin Doğan tarafından veriliyor. Çetin Doğan'ın bu emri dönemin Donanma Komutanı Oramiral Özden Örnek tarafından bütün donanma birliklerinde yerine getiriliyor. Fırkateyn komutanları da fişlemelerde görevlendiriliyor. Astsubay başçavuşlar da albayları takip ediyor.

FİŞLEMEDE 3 KRİTER

Teğmen, üsteğmen ve yüzbaşılar tarafından gerçekleştirilen fişlemeler "mesai saatleri içi ve dışındaki temasları, özel yaşamı, kimlerle vakit geçiriyor, ev hayatı" kriterlerine göre yapıldı. General ve amirallerin dünya görüşleri, Atatürkçü olup olmadıkları, dine ne ölçüde yatkın oldukları, Ramazan'da oruç tutup tutmadıkları, kadın ve paraya düşkün olup olmadıkları da tespit edildi. Sabah gazetesinde yer alan haberin belgelerine göre, Balyoz hareket palanı hazırlık çalışmaları çerçevesinde Donanma Komutanı Ora. Örnek'in Ekim 2003 tarihli emri ile 1. Ordu Komutanlığı ile Donanma Komutanlığı arasında irtibatın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için özel kuryeler görevlendirildi. Belgelere göre özel kurye görevini bu süre içinde Deniz Kur. Kd. Alb. R.C. Gürdeniz, Deniz Kurmay Binbaşılar S. Topuz ile O.G.B. Oğurloğlu yerine getirdi.

ANKARA'YA ÖZEL TAKİP

Donanma Komutanı Ora. Örnek'in emri ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'ndaki personelin e-mailleri yakın takibe alındı. Mühendis Yüzbaşı D.R. tarafından gönderilen "bilgi-sistem denetlenmesi" başlıklı bilgi notunda şu ayrıntılara yer veriliyor: "Daha önce emredilen listedeki personele ait e-mail hesap kayıtları EK'te sunulmuştur. Özellikle ANKARA bölgesindeki personelin e-mail kayıtlarının büyük olması sebebiyle ön incelemeye devam edilmektedir. Özellik arzettiği belirtilen Tüma. Murat Bilgel'e ait e-maillerde kişisel veriye rastlanmamıştır."

PERSONELE MP-5 TAHSİSİ

Belgelere göre Balyoz davası çerçevesinde açığa alınıp tutuklananDeniz Kurmay Albay Abdullah Gavremoğlu'nun 10 Ocak 2003 tarihli yazısında şu ifadeler yer alıyor: "SUGA Harekat Planı'nın icrasında 'Reaksiyonların Gösterilmesine Engel Olan Komutanların' geçici /sürekli olarak tevkif edilmesi veya yetki devri içeren tebligatın yapılması" maksadıyla personel görevlendirilmesi ile emredilmiştir. Görevlendirilen personele MP-5 Makineli Tabanca tahsis edilmiş, yemin ettirilerek muhtıra imzalanmıştır."

İKİ AMİRALE YAKIN TAKİP

TUĞAMİRAL AHMET ŞENOL (ARALIK 2002): Mesai saatleri dahilinde resmi görüşmeler haricinde önemli bir ziyaretçi kabul etmemiştir.
Mesai saatleri sonrası faaliyetlerinde sıra dışı bir ziyaret tespit edilmemiştir.
Ramazan ayında bazı günlerde oruç tuttuğu tespit edilmiştir. (Dz.Kur.Kd.Yzb C.Kızıl /TCG Kartal Komutanı)

TUĞAMİRAL AHMET AKSOY (KASIM 2002): Mesai saatleri dahilinde resmi görüşmeler haricinde önemli bir ziyaretçi kabul etmemiştir
Ramazan aynını ilk iki gününde Aksaz Üs Radyosu'nda Müslümanların kutsal kitabı olan Kur'an'dan bölümler yayımlanmasına izin vermiş, ancak Kurmay Başkanı'nın itirazlarına dayanamayarak yayına son vermiştir. Mesai sonrası izleme faaliyetleri Dz.Yzb. E.T. tarafından icra edilmiştir. (Dz.Kur.Yb.Ü.M. TCG Gaziantep Komutanı)

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :