Bangladeşliler, Hindistan'ın "Sınırda suç yoksa ölüm de yok" açıklamasına tepki gösterdi

Bangladeşliler, Hindistan'ın "Sınırda suç yoksa ölüm de yok" açıklamasına tepki gösterdi

Uluslararası ilişkiler profesörü Chowdhury Refik Abrar:- "Bangladeş hükümetinin de sınır boyunca aynı acımasız politikayı destekleyip desteklemediği konusunda endişe duyuyoruz"

DAKKA (AA) - Bangladeş'te insan hakları savunucuları, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar'ın Bangladeş'in başkenti Dakka'yı ziyareti sırasında yaptığı "(Hindistan-Bangladeş sınırında) suç yoksa ölüm de yok" açıklamasına tepki gösterdi.

Uluslararası ilişkiler profesörü ve hak savunucusu Chowdhury Refik Abrar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hindistan güvenlik kuvvetlerinin sınırda rastgele silah kullandığını savundu.

Abrar, "Bangladeş Dışişleri Bakanı AK Abdul Momen'in Hint mevkidaşının açıklamasına anında tepki göstermesi gerekiyordu. Bangladeş hükümetinin de sınır boyunca aynı acımasız politikayı destekleyip desteklemediği konusunda endişe duyuyoruz." dedi.

Suçların farklı düzeylerinin olduğunu ifade eden Abrar, herhangi bir suça karşılığın da hukukun üstünlüğüne göre olması gerektiğini vurguladı.

- "Sınırda öldürülenlerin çoğu inek taciri veya siviller"

Dakka Üniversitesinden İsmail Hüseyin de Hindistan sınır güvenlik kuvvetlerinin, 20 yılda çoğu inek taciri veya bölgedeki siviller olan binden fazla Bangladeşliyi öldürdüğünü öne sürdü.

Hüseyin, inek kaçakçılığı ya da herhangi bir sınır ötesi suça karışmanın yargılanmadan öldürülme nedeni olamayacağını söyledi.

Dakka'da üniversite öğrencisi Muşfika Naorin ise bu konunun uluslararası mahkemeye götürülmesi gerektiğini kaydetti.

Yerel haklar ve adli yardım kuruluşu Ain O Salish Kendra'nın (Hukuk ve Tahkim Merkezi) kayıtlarına göre, Hindistan-Bangladeş sınırında 2020'de çoğu silahsız 49'dan fazla Bangladeş vatandaşı öldü.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Bangladeşli mevkidaşı AK Abdul Momen ile geçen hafta düzenlediği ortak basın toplantısında, "Sınır boyunca ortak hedefimiz suç olmamalı, ölüm olmamalı." ifadesini kullanmıştı.

Jaishankar, "Her ölüm üzüntü vericidir ama aynı zamanda kendimize neden bir sorun olduğunu sormalıyız ve bu sorun suçtan kaynaklanmaktadır. Yani ortak hedefimiz 'sınırda suç yok, ölüm yok' olmalı ve eminim doğru yaparsak bu sorunu etkili bir şekilde çözebiliriz." diye konuşmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.