Bank Asya’nın kârı % 81 eridi

Bank Asya’nın kârı % 81 eridi

17 Aralık operasyonu sonrası mevduat ve müşteri çıkışı yaşanan Bank Asya’nın ikinci çeyrek bilançosu adeta eridi. Bankanın net kârı daralan kredi hacmi ve düşen gelirlerinin etkisiyle yüzde 81 gerileyerek 10.6 milyon liraya indi.

17 Aralık operasyonu sonrası mevduat ve müşteri kaybeden katılım bankası Bank Asya’nın ikinci çeyrek bilançosunda büyük erime yaşandı. Bank Asya’nın ikinci çeyrek solo net kârı, kredi hacmi, net kâr payı ile ücret ve komisyon gelirlerindeki daralmaya bağlı olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 81 düşüşle 10.6 milyon lira oldu. Bankanın KAP’a bildirdiği solo finansal sonuçlarına göre, ikinci çeyrekte net ücret ve komisyon gelirleri ise yüzde 33 gerileyerek 55.1 milyon lira, net kâr payı gelirleri de yüzde 41.4 düşüşle 142.4 milyon lira oldu.

A101’in satışları kurtarmadı

Bankanın ikinci çeyrek sonunda kredi ve alacakları ise, 2013 yıl sonuna göre yüzde 28 düşüşle 14.99 milyar lira olarak gerçekleşti. Bank Asya’nın ikinci çeyrek sonunda toplanan fonları geçen yılsonuna göre yüzde 26.3 düşerek 13.6 milyar liraya geriledi. Yatırım Finansman’ın değerlendirmesinde bankanın iştiraki A101’in satışından elde edilen 250 milyon lira gelirin sadece artan provizyon giderlerini karşıladığı belirtilerek, “Takipteki kredi oranı bu çeyrekte 275 baz puan artarak yüzde 9.43 olmuştur. Buna karşılık kredilere ayrılan karşılık oranı yüzde 30 seviyelerindedir. Bankanın risk maliyeti ise 900 baz puan seviyelerindedir” denildi. Bank Asya’nın bilançosundaki bozulmayla birlikte ortaklık görüşmeleri de geçen hafta yapılan görüşmeyle sonlandırıldı. Bank Asya, cuma günü Qatar Islamic Bank’ın (QIB) bankada stratejik ortak olması ile ilgili mart ayında yapılan münhasırlık anlaşmasının yurt içi yatırımcılarla ortaklık görüşmesi yapılabilmesi için feshedildiğini açıklamıştı. Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, Ziraat Bankası’nın katılım bankacılığı çalışmaları kapsamında Bank Asya ile görüşmeler yaptığını söylemişti. Geçen hafta ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), katılım bankası Bank Asya’nın vergi tahsilatına ilişkin yetkisinin 8 Eylül itibarıyla sonlandırılmasına karar verildiğini açıklamıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.