Bankacılık lisansı tehlikede!

Bankacılık lisansı tehlikede!

New York eyaleti finansal regülatörü, Standard Chartered'ın İran'ın "kara para aklama" planına ortaklık ettiğini iddia etti.

New York eyaleti finansal regülatörü, Standard Chartered'ın İran'ın "kara para aklama" planına ortaklık ettiğini iddia etti.

ABD'deki New York eyaletinin finansal regülatörü, Standard Chartered bankasının, İran hükümetinin 250 milyar dolarlık işlemlerini gizleyerek, "Amerikan finansal sistemini teröristlere, silah tacirlerine, uyuşturucu kaçakçılarına ve yolsuz rejimlere karşı kırılgan hâle getirdiğini" öne sürdü. Bloomberg HT'de yer alan habere göre, New York Eyaleti Finansal Hizmetler Kurumu (DFS) Pazartesi günü Standard Chartered'ın, ABD'nin ambargolarıyla karşı karşıya bulunan İranlı kurumlar adına yaptığı işlemlerden yüzlerce milyon dolarlık masraf ücreti geliri sağladığını iddia etti.

DFS, kazanç ve gelirinin neredeyse yüzde 90'ını Asya, Afrika ve Orta Doğu'da gerçekleştiren Londra merkezli bankanın işlemlerinin değerlendirilmesi için bağımsız bir denetmenin görevlendirilmesini talep etti.

Standard Chartered'ın Amerika'daki biriminin başkanı, 2006'da Londra'daki üstlerini, bankanın hamlelerinin "Felakete sürükleyebilecek itibari bir zarar" verebileceği konusunda uyarmasının ardından, bankanın üst yetkilileri tarafından sert ifadelerle eleştirilmişti.

DFS'nin Londra borsası kapanmadan verdiği denetim emrin hemen öncesinde bankanın hisseleri yüzde 6'nın üzerinde düştü. New York'lu regülatörün iddialarının doğrulanması hâlinde, bankanın lisansı iptal edilebilir.

Standard Chartered'ın 60 binin üzerinde gizli işlem yaptığı iddia edilse de, banka şimdilik bu iddiaları reddetti.

İLK DEĞİL
Benzer iddialar daha önce de HSBC hakkında çıkmıştı. HSBC CEO’su Stuart Gulliver yaptığı açıklamada bankanın geçmişteki başarısızlıklarından dolayı “pişman” olduğunu ve “özür dilediğini” söylemişti. Kara para aklama konusunda hala “çok büyük bir belirsizlik” olduğunu söyleyen Gulliver, rakamın 700 milyon dolardan çok daha fazla olabileceğini belirtmişti.

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.