Bankalara fren geliyor

Bankalara fren geliyor

Bankaların tüketiciyi çileden çıkaran ücretlerine neşter vuruluyor. BDDK yakında açıklayacak: ATM'ler bedava olacak, nakit avansa para istenilmeyecek, banka kartından da yıllık ücret alınamayacak

Her işlemden, hatta olmayan işlemden bile ücret alan bankalara fren geliyor. Pek çok ücret çok yakında tarihe karışacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), bu konudaki çalışmalarında sona yaklaştı. Bankaların aldıkları ücretlere neşter vuran düzenlemenin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Hazırlanan yönetmelikte yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle: Tüketicinin onayı olmadan kredili mevduat hesabı açılamayacak. Kredili mevduat hesaplarından kredi kullanımları ve kredi kartından çekilen nakit için ücret alması yasaklanacak.Kredi çekilmesine ilişkin açılan hesaplar sadece krediyle ilgili işlemlerde kullanılırsa herhangi bir ücret ve masraf istenmeyecek. Hesap bulunan ATM'lerden para yatırma, bakiye sorma ve bankanın belirlediği limit dahilinde para çekim işlemlerinde müşteriden ücret talep edilemeyecek. Banka kartları ve sanal kredi kartları için yıllık üyelik ücreti alınamayacak. 180 gün kullanılmayan kredi kartları 'hareketsiz' kabul edilecek ve yıllık ücret talep edilemeyecek. Kiralık kasa ziyaretlerinde ücret kalkacak. Hesap özeti gönderimi, sanal kart için de ücret alınamayacak. Tüketicinin hesabının bulunduğu bankadan kendi hesabına para yatırma ve hesabın bulunduğu bankaya 3'ncü kişilerin para yatırması durumunda ücret alınmayacak.

BANKALARIN ELİ CEBİMİZDE
Bankacılık sektörünün faiz dışı gelirleri, yılın 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 16 milyar liraya ulaştı. Sektörün dönem net kârı 2013 Ocak-Mayıs dönemine kıyasla bu yılın aynı döneminde yüzde 11 gerileyerek 10.1 milyar liraya düştü. Buna karşın sektörün önemli gelir kalemlerinden olan faiz dışı gelirlerde artış gözlendi. Bu dönemde kredilerden alınan ücret ve komisyonların tutarı yüzde 8 artarak 2.3 milyar liraya ulaştı. Bankacılık hizmet gelirlerinin miktarı, Mayıs sonu itibarıyla yıllık bazda yüzde 13 artış gösterdi ve 7.7 milyar liraya ulaştı. Anılan dönemde en yüksek artışlardan biri kâr payı dışındaki diğer faiz dışı gelirlerde görüldü. Bu kalemden elde edilen gelir, geçen yılın ilk 5 ayına kıyasla yüzde 39 artarak 2.9 milyar liradan 4.1 milyar liraya çıktı.

Takvim

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.