Barış mesajı 2010'da İstanbul'dan

Barış mesajı 2010'da İstanbul'dan

Avrupa Kültür Başkenti İstanbul 2010, 'Barış Bahçesi' ile dünya barışına da ev sahipliği yapacak

Avrupa Kültür Başkenti İstanbul 2010, 'Barış Bahçesi' ile dünya barışına da ev sahipliği yapacak. Her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinin başkentlerinden seçilen 'Dünya Barış Bahçesi' bu yıl 'barış mesajını' dünyaya İstanbul'dan verecek.

20. Uluslararası Barış Parkı Açılış Töreni Zeytinburnu Soğanlı Bitkiler Parkı'nda düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Törene İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra Dünya Barış Bahçeleri Vakfı Başbakanı Paulo Savage ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Törende konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un yüzyıllardır 'Barış' haykıran bir şehir olduğunu söyledi. İstanbul'un 3 büyük medeniyetin yönetim merkezi olarak görev yapan nadide bir şehir olduğuna değinen Topbaş, "Tarihin çeyiz sandığı ve gerçekten dünyanın farklılıklarının bir arada yaşadığı bir dünya kolonisi olan İstanbul'da tekrar dünyaya barışı haykırmanın ve barışı haykıracak ortak mekanın ortaya çıkmasına vesile olanlara teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

 

İstanbul'un Avrupa Kültür Başkentliği yaptığı 2010 yılında Barış Parkı'na da ev sahipliği yapmasının önemine işaret etti. Türkiye'nin dünya barışının oluşması için büyük çaba gösterdiğini aktaran Topbaş, yerel diplomasi olarak da kendilerinin dünyada barışı oluşturmak için gayret gösterdiklerini belirtti. Dünyanın son artık hızlı şekilde kan kaybettiğini belirten Topbaş, iklim değişikliği yüzünden küresel bir iklim kriziyle karşı karşıya kalındığını anlattı. Dünya insanlarının gelecek kuşaklara neler bırakacağını düşünmesinin vaktinin geldiğini anlatan Topbaş, yaşanan savaşların bir an önce bitirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 

 

"DÜNYA BARIŞ PARKINI ÖNÜMÜZDEKİ YIL SARAYBOSNA'DA KURALIM"

 

Konuşmasında Bosna Hersek'te yaşanan savaş günlerini hatırlatan Tobaş, "Bosna Hersek'te büyük sıkıntılar yaşadık. Üzülerek takip ettik, gönlümüz, yüreğimiz yandı. Ama maalesef güçleri elinde olanlar hiç bu konuda aldırış etmediler. Yüz binlerce insan hayatını kaybetti. Orada farklı kültür ve inançtan insanlar bir arada yaşayabilir." diye konuştu.

 

Geçtiğimiz günlerde Bosna Hersek'in başkenti Sarajevo'yu ziyaret ettiğini aktaran Topbaş, gelecek yıl Dünya Barış Parkı'nın bu şehirde kurulması önerisinde bulundu. Topbaş, "O sıkıntılar geride kalsın. Orda yaşayan halklar inançlar kültürler kaynaşsınlar, bir araya gelsinler, desinler geçmişi unutalım." şeklinde konuştu.

 

 

"DEDEMİ ERMENİLER ŞEHİT ETTİ AMA BENİM DANIŞMANIM ERMENİ ASILLI"

 

Dedesinin kendisi 4 yaşındayken Ermeni'ler tarafından şehit edildiğini belirten Topbaş, buna rağmen kendisinin hiçbir zaman bir kin ve düşmanlık beslemediğini belirtti. Beyoğlu Belediye Başkanlığı döneminden itibaren danışmanlarından bir tanesinin Ermeni asıllı Nadia Taşel olduğunu hatırlatan Topbaş şöyle konuştu: "Benim annemin babası annem 4 yaşındayken Ermeniler tarafından şehit edilmiş ama bizim ailemizde hiçbir zaman Ermeni düşmanlığı olmadı. Bu gün benim Beyoğlu Belediye Başkanlığı ve daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda da danışmanlarımdan birisi Nadia Taşel şeklinde konuştu.

 

Törende konuşan Dünya Barış Bahçeleri Vakfı Başkanı Paulo Savage, "İstanbul Türkiye'nin sadece ekonomik ve kültürel başkenti değil, aynı zamanda 2010 yılında Avrupa'nın Kültür Başkenti olarak seçildi. Bugün burada 2010 Uluslararası Barış Bahçesi'nin açılışı için toplanmış bulunmaktayız. Bu onur dünya barışında önemli rol oynayan şehirlere ve ülkelere verilmektedir" ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından 2010 yılında 'Dünya Barış Parkı' ilan edilen Soğanlı Bitkiler Parkı'na yapılan anıtın açılışı gerçekleştirildi. Topbaş anıtın açılışını anneanesiyle parka gelen Esma Karlı isimli çocukla birlikte yaptı. Topbaş küçük çocuğu bir süre sevdikten sonra beraberindeki konuklarla parkı gezerek incelemelerde bulundu.

Etiketler :