Baro'da Kadir Özbek Ayaklanması!

Baro'da Kadir Özbek Ayaklanması!

İstanbul Barosu'nun, 'Mahmut Esat Bozkurt' ödülünü anayasa değişikliğine karşı çıkan HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'e vermesi, avukatların tepkisini çekti.

Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Bilal Çalışır, "Ödülün adı 'Bu yıl hukuka en iyi kim müdahale etti ödülü' olarak değiştirilse daha anlamlı hale gelir." dedi.

Baro'nun şu ana kadar beş kez verdiği
ödülü alanlar arasında hiç avukat olmaması da dikkat çekiyor. Son olarak bu ödülün Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili Kadir Özbek'e verilmesi avukatların sabrını taşırdı. Avukatlar, bu ödülün hukukun üstünlüğü ve demokrasi adına değil, siyaseten ve ideolojik olarak verildiğini ve İstanbul Barosu üyelerinin de onayı bulunmadığını vurguluyor.

İstanbul Barosu,
ödülün 6'ncısını anayasa değişikliği paketine karşıtlığı ve Ergenekon davası hâkim ve savcılarını görevden almaya çalışan HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'e veriyor. Baroya bağlı binlerce avukatı temsil eden dernek ve gruplardan bu ödüle tepki de gecikmedi. Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Avukat Bilal Çalışır, 'Yılın hukukçusu' ödülünü Kadir Özbek'ten daha fazla hak eden avukatların olduğuna dikkat çekti. Özbek'e, hukuka katkısından değil, yargıdaki ideolojik ve felsefi yaklaşımından dolayı ödül verildiğini ifade eden Çalışır, "Kadir Özbek hukuki görevli değil, idari görevli. Baro, sembolleşen ve iktidarla mücadele eden kişilere ödül veriyor. Baro, 5 yıldır ödül verecek bir avukat bulamıyorsa bu onun ayıbıdır. 30 bin avukat adına bu ödülü veriyorlar ve seçtikleri Kadir Özbek de yargıya müdahale eden kişilerden. Bu yıl 'yargıya en iyi müdahale eden kişiye ödül' verilmiş oluyor. Bu ödülün adı 'Bu yıl hukuka en iyi kim müdahale etti' ödülü olarak değiştirilse hem veren hem de alan için en anlamlı hale gelir." diye konuştu. Mizan Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Gökhan Bozkurt ise şunları anlatıyor: "Son olarak bu ödülle ayyuka çıktı. Ödülün Özbek'e verilmesini tasvip etmiyoruz. Kadir Özbek şu an hukukçu kimliğiyle değil, idari olarak bir görev yapıyor. İstanbul Barosu ödül verecekse bu, hukukçu kimliğiyle layık olana verilmeli. Bu ödül zaten tüm avukatların oyuyla verilmiyor. Yönetim kurulu kararıyla veriliyor. Bu anlamda da kabul etmiyoruz."

Siyaseten bir ödül

Avukat Kemal
Aytaç (Çağdaş Avukatlar Grubu): "Bir ödül verilecekse bunun kabul edilebilir bir gerekçesi olur. HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in bu ödülü gerektirecek bir eylemi, çalışması olmalı. İstanbul Barosu'nun ödül verdiği ismin hukuk ve demokrasi adına hiçbir işlevi yok. Olsa olsa siyaseten bir ödül vermedir. Kişilerin siyasetine değil, hukukçu kimliğine ödül verilmesi gerekir."

Özbek, hukuk adına ne yaptı?

Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Kamil Uğur Yaralı: Kadir Özbek'in hukuk adına yaptığı hiçbir
yok ve kamuoyu onu 'Türkiye'de özgürlüklere direnen, millet iradesinin devletin kurumlarına yansımasının önünde duran, yargıya müdahale eden kişi' olarak tanıyor. İstanbul Barosu'na bağlı bir avukat arkadaşımıza geçen yıl Antalya Barosu ödül verdi. İstanbul Barosu hiç mi bu avukatları görmüyor? Bu ödülün 'hukuk devleti, demokrasi, hak savunuculuğu' gibi hiçbir ölçütünün olmadığını düşünüyorum. İdeolojik bir ödül. İstanbul Barosu, bu şekilde kimlerle birlikte hareket ettiğini çok net gösteriyor."

Etiketler :