Barzani ayrılık için tarih verdi

Barzani ayrılık için tarih verdi

Barzani, merkezi yönetimle sorunların çözülmemesi halinde ayrılacakları yönündeki sözlerini yineledi.

Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesut Barzani, Şii hükümetin yönetimi paylaşma konusunda eylül ayına kadar karar alamaması durumunda Kürtlerin Bağdat'tan ayrılmak için referandum düzenleyeceğini söyledi.

DİKTATÖRLÜKLE YAŞAYAMAYIZ

Başbakan Nuri el-Maliki ile son dönemde gerginlik yaşayan ve Kürtlerin bağımsızlığını ilan edebileceğini dile getiren Barzani, planları için ilk kez tarih verdi. Amerikan haber ajansı Associated Press'e röportaj veren Barzani "Iran'ın bütünlüğünü tehdit eden şey diktatörlük ve otoriter rejim. Irak demokratik bir devlete doğru ilerlerse sorun yok demektir. Ancak diktatörlük altında yaşayamayız" dedi.

EYLÜL'E KADAR KURTULMALIYIZ

Irak'ta 'çok tehlikeli bir kriz yaşandığını' belirten Barzani "Kısır döngüden eylül ayına kadar kurtulmamız gerekiyor. Kürtler diktatör bir rejim altında yaşayıp yaşayamayacağına karar vermeli. İnsanların nasıl bir ülkede yaşamak istediklerini seçmek en temel hakları" diye konuştu. Barzani eylüle kadar müzakerelere açık olduklarını, ancak hükümet baskılarına devam ederse ilerisi için referandumdan başka seçenek olmadığını söyledi.

ABD'NİN TELKİNİ YANLIŞ

ABD'nin merkezi hükümetle çalışmaları konusundaki telkinlerinden rahatsız olduklarını ima eden Barzani "Bize federal, demokratik, çoğulcu, birleşik Irak'ı desteklediklerini söylediler. Ben de onlara demokratik, federal, çoğulcu bir Irak'ın bölünmeyeceğini söyledim. Kesinlikle ABD'nin politikası ve tavrıyla ilgili çekincelerimiz var" dedi. Barzani ayrıca Şii hükümetle çekişme yaşayan Sünnilerin kendi özerk bölgelerini kurma hayallerini bütün kalbiyle desteklediğini söyledi.

SON SÖZÜ HALK SÖYLEYECEK

Barzani Nevruz kutlamalarında Irak'ın kaos içine girdiğini belirterek "Eğer sorun çözülmezse biz de halkımıza döneriz. Halkımız son sözü söyleyecektir. Muhakkak bir gün bu müjdeyi vereceğiz. Ama o günün doğru bir gün olması gerekiyor" demişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.