"Barzani mesajınızı anlamış"

"Barzani mesajınızı anlamış"

ABD Başkan Yardımcısı Biden PKK’ya karşı ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını söyleyerek, “Bölgede sizden başka bu kadar yakın çalışabileceğimiz bir ülke yok” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, dün Irak’tan Türkiye’ye, dosyasında PKK ile mücadele, İsrail ve İran konularında önemli mesajlarla geldi. Biden, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, PKK ile mücadelede, ABD Yönetimi’nin “elinden gelenin en iyisini yapma” sözü verdi. Biden ayrıca Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin de Türkiye’nin mesajlarını gayet iyi anladığı izlenimini edindiğini vurguladı. Gül ise, Türkiye’nin PKK terör örgütünün pervasızlığına izin vermeyeceğini vurguladı.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, İstanbul’daki “Küresel Girişimcilik Zirvesi”ne katılmadan önce dün Ankara’ya resmi birziyaret düzenledi. Önce TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile kahvaltıda bir araya gelen olan Biden’in daha sonra ve Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edildi. Çankaya Köşkü’ndeki görüşmede ikilinin önünde PKK, İran ve Suriye konuları vardı. ABD askerlerin, bu ayın sonunda Irak’tan tamamen çekileceğini anımsatan Biden, “Gidişimiz bir istikrarsızlık yaratmayacak. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

PKK pervasızlığına izin vermeyiz

Görüşmede PKK konusunu gündeme getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Terör ile mücadele Türkiye’nin en hassas konusudur. PKK silahı bırakmadığı hele ki sivillere saldırı düzenlediği müddetçe Türkiye olarak her türlü önlemi alırız. Bunu Bağdat ve Kuzey Irak Yönetimlerine söyledik, ABD olarak siz de bilin: Türkiye, PKK’nın pervasızlığına izin vermeyecektir” dedi. Gül’ün bu sözleri üzerine Biden, Türkiye’nin, PKK ile mücadele konusunu ne kadar ciddiye aldığını bildiklerini ve bu konudaki hassasiyeti anladıklarını ifade ederek, “Elimizden gelen her türlü düzenlemeyi yapacağız. PKK, bizim ortak düşmanınızdır. Türkiye ile mümkün olan en yakın çalışmayı yapıp, PKK’yı Irak’tan silmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Barzani mesajı net olarak anlamış

Irak ziyaretinde, yönetimde bulunan her isimle tek tek görüştüğünü ifade eden Biden, Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yaptığı temasa ilişkin olarak ise, “Barzani, Türkiye’ye geçenay yaptığı ziyareti anlattı. Türkiye’nin, PKK ile mücadele konusunda verdiği mesajları almış. Kendisi de bize PKK konusundaki endişelerini dile getirdi” dedi.

İsrail ile ilişkiler elimizi bağlıyor

Biden, ABD Yönetimi olarak, Türkiye’nin, PKK ile mücadele için yaptığı askeri teçhizat taleplerine olumlu yaklaştıklarını söyledi. Bununla birlikte, bazı teslimatlar için Kongre onayı gerektiğini anımsatan Biden, konuyu Türkiye-İsrail ilişkilerine getirerek, ‘İsrail lobisi ket vuruyor’ imasında bulunarak, “Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesi, ABD Yönetimi’nin Kongre üzerindeki etkisinde elini rahatlatır” dedi. Gül ise Biden’in bu sözlerine, “Sorunu çıkaran ülke de Türkiye değil. Eğer İsrail, Mavi Marmara operasyonu için özür dilerse, Türkiye olarak ilişkilerin normalleşmesine hazırız” yanıtını verdi.

Biden, aynı şekilde Ermenistan ile imzalanan protokollerin hayata geçirilmesinin de Kongre’de Türkiye’nin taleplerine karşı oy kullanan bazı üyelerin kozlarını elinden alacağını söyledi. Gül, Biden’a, protokollerin imzalanmasının iki tarafın iradesiyle mümkün olacağı karşılığını verdi.

İran’a yaptırımlar artacak

Biden, İran konusunu da gündeme getirerek, İran’ın son dönemde Suudi Arabistan Büyükelçisi’ni öldürmeye çalıştığını ve nükleer silahiçin uranyum zenginleştirmeyi artırdığını iddia etti. Biden, “Çok kısabirsüre sonra, İran üzerindeki yaptırımları daha da artıracağız. Çünkü İran, diplomatik telkinden anlamıyor” dedi.

En iyi müttefikimiz Türkiye

Biden, Türkiye’nin Arap Baharı süresince uyguladığı yapıcı politikalar ile Suriye politikasına da övgüler yağdırdı. Türkiye ziyaretinden çok şey öğrendiğini kaydeden Biden, “Türkiye bizim en önemli müttefikimiz. Bölgede, özellikle de bu denli büyük çalkantıların yaşandığı bir dönemde, Türkiye’den başka, böyle güvenlik ve yakın işbirliği ile çalışabileceğimiz bir ülke yok” dedi.

ABD: 1 SAAT PLANLANMIŞTI

Gül, Biden’ı ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı’ndan beri tanıdığını ifade ederek ‘’Hukukumuz olduğu içingörüşme biraz uzun sürdü’’ dedi. ABD’li yetkililer ise, 1 saat olarak planlanan görüşmenin 2 saat sürdüğünü açıkladı. Gül, ABD’nin PKK’ya karşı daha güçlü mücadele edeceğini belirterek, “Irak’ta yaptığı görüşmeler hakkındaçok kesin, kati bilgi verdi. Burada söylediği şeyler de iyi şeylerdi’’ dedi.

Kıbrıs sorunu, Türkiye-İsrail, Türkiye-Ermenistan ilişkileri

Görüşmede Kıbrıs konusunun da ele alındığını ifade eden yetkili, Biden'ın, gelecek aylarda bu konuda BM'nin öncülüğünde gerçekbir ilerleme sağlanması umudunu dile getirdiğini kaydetti.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin gündeme geldiği görüşmede Biden, ''ABD'nin en yakın iki dostu ve ortağının, aralarındaki ilişkilerde oluşan zararı ve mevcut gerginlikleri onarma yolunda çalışmalarının önemli olduğunu'' belirtirken, bunun hem Türkiye hem de İsrail'in yararına olacağını, iki tarafın da bu uğurdaki fırsatları yakalamak için çalışacaklarını umduğunu kaydetti.

Görüşmede son olarak, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin ele alındığını ifade eden yetkili, Biden'ın, Çiçek'le görüşmesinde olduğu gibi bu görüşmede de protokollerin TBMM'nin gündemine yeniden getirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini ve TBMM'nin bu konuda adım atacağı umudunu ortaya koyduğunu kaydetti.

AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.