Barzani'den PKK'ya ultimatom

Barzani'den PKK'ya ultimatom

Eve dönüşleri şova dönüştüren terör örgütü PKK'ya bir tepki de Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani'den geldi

Erbil'i ilk kez ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen Mesud Barzani, Türkiye'nin başlattığı demokratik açılımı övdü.

Bundan sonraki süreçte PKK'nın önünde iki seçenek kaldığını belirten Iraklı Kürt lider, "Ya kendileri değişir ya da Kürt halkı onları sırtından atar." dedi. Davutoğlu, PKK'nın Türkiye ile bölgesel yönetim arasındaki parlak geleceği engellediğini vurgularken; Barzani, terörün bitmesi için kendilerine düşen ne görev varsa yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise terörün üç ayağı olduğunu vurguladı. "Bu ayaklardan biri Türkiye içinde, bunu biz çözeriz." diyen Davutoğlu, PKK'nın Kuzey Irak ve Avrupa ayakları için Bar-zani'den destek ve işbirliği istedi.

Önceki akşam Erbil'deki Beyaz Köşk'te gerçekleşen Davutoğlu-Barzani görüşmesinin perde arkası ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, PKK konusunun masaya yatırıldığı görüşmede şu diyalog yaşandı:

Davutoğlu: Terör örgütü PKK tasfiye edilirse önümüzde parlak bir gelecek bizi bekliyor. Oysa kardeş kardeşi kırmaya devam ederse, bu parlak dönem olmaz. PKK için 3 koldan gitmek gerek. Bu işin 3 ayağı var. Biri Türkiye içinde. Bunu biz çözeceğiz. İkincisi Kuzey Irak'ta Kandil'de, ki burda sizin desteğinize ihtiyacımız var. Üçüncüsü ise Avrupa'da. Avrupa için de işbirliğinizi bekliyoruz.

Barzani: Sıkışık günlerde yardımcımız oldunuz. Sizden hiçbir zaman bize zarar gelmedi. Aynı bölgenin insanlarıyız. Bir Türk genci öldüğünde üzülüyorum. Sorunları zaman içinde çözeriz. PKK çizgisini benimsemiyoruz. Demokratikleşmeyi kutluyorum. Önlerinde (PKK) iki seçenek var. Ya kendileri değişir ya da Kürt halkı onları sırtından atar.

Davutoğlu: Tarih doğru ellerden yazılırsa doğru ilerler. Desteğinizi bekliyoruz.

Barzani: Ne yapabileceksek yaparız. PKK'yı İran'a gönderdik, geri geldiler.

Davutoğlu: Avrupalılar yüzyıllarca savaştılar. Şimdi birleştiler. Biz bölgemizde niye yapmayalım? Daha önce gelmek isterdim ama... PKK...

Barzani: PKK çizgisini benimsemiyoruz. Sizin bir senedir yaptığınızı 100 senede kimse yapmadı.

Davutoğlu: Erbil'de başkonsolosluk açılması Türk işadamlarına iyi bir sinyal olur.

Barzani: PKK için ne yapabilirsek yapacağız.

Davutoğlu: Gelişleri (PKK'nın Habur'dan gelişi) tahrikkar oldu. Görüntü güzel olmadı.

Barzani: ....

Davutoğlu: Biz iyi niyetle demokratik açılımı sürdürmekte kararlıyız. Ama bu virüslerden, Sayın Barzani'nin deyimiyle beladan kurtulmalıyız.

Etiketler :