"Barzani'nin gelmemesi için neden yok"

"Barzani'nin gelmemesi için neden yok"

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani'nin Türkiye'ye ziyaret etmesiyle ilgili olarak, "Planlanmış bir şey yok. Fakat böyle bir ziyaretin olmaması için bir sebep de yok" dedi.

Filipinler Dışişleri Bakanı Alberto Romulo ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları cevaplayan Babacan, terör örgütü PKK militanlarına yönelik af taleplerini yorumladı. Terörle mücadelede çok kapsamlı ve çok yönlü enstrümanlar kullanılması gerektiğine dikkat çeken Babacan, "Mevcut yasalarda çok önemli maddeler var. Niyet orada olduktan sonra kapıların açılmasını sağlayıcı maddeler içeriyor" diye konuştu.


Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, önümüzdeki ay toplanması planlanan Kürt Konferansı'nda PKK'ya silah bırakması çağrısı yapacaklarını belirterek, bu çağrının kabul görmesi için Türkiye'nin bir tür af çıkartması gerektiğini söylemişti. Bu konuları hem Bağdat'la hem de kuzeydeki yerel yönetimle görüştüklerini dile getiren Babacan, alınacak önlemlerin şu aşamada açıkça konuşulmasının doğru ve mümkün olmadığına dikkat çekti. Ali Babacan, Türkiye'de bu konuda tüm kurumlar arasında çok iyi bir uyum ve diyalog bulunduğunu, adımların tüm kurumlar tarafından atıldığını vurguladı.


Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin lideri Mesud Barzani'nin muhtemel Türkiye ziyaretiyle ilgili olarak "Planlanmış bir şey yok. Fakat böyle bir ziyaretin olmaması için bir sebep de yok" ifadelerini kullandı. Ankara'nın bölgesel yönetimle doğrudan temas kurarak çok önemli bir eşiği aştığının söyleyen Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yakın zamanda gerçekleştireceği Irak ziyaretinde mümkün olduğu kadar çok sayıda grubun temsilcileriyle görüşmeler yapacağını kaydetti. Gül'ün bu ziyareti kapsamında Barzani'yi Bağdat'ta kabul etmesi de bekleniyor.


Ali Babacan, Ermeni iddialarının tanınması taleplerinin Amerikan Temsilciler Meclisi gündemine gelmesiyle ilgili olarak ise Türkiye'yle Ermenistan arasında 1915 olaylarının da konuşulduğu bir diyalog sürecinin devam ettiğini hatırlattı. Üçüncü ülkelerden atılacak adımların sürece zarar verebileceği uyarısını yapan Babacan, Amerikalı parlamenterlerden bu sürecin farkına vararak sorumlu hareket etmelerini istedi.



OBAMA TÜRKİYE'NİN ÖNEMİNİN FARKINDA


Babacan - Romulo görüşmesinde ikili ve bölgesel meseleler ele alındı. Görüşmenin ardından iki bakan 'Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'na imza attı. Konuk bakan ayrıca daha önce imzalanan "Yatırımların Karşılıklı Teşviki Anlaşması"nın onay metnini tevdi etti. Filipinli Bakan Romulo, ABD Başkanı Barack Obama'nın Amerika kıtası haricindeki ilk ikili ziyaretini Türkiye'ye yapacak olmasını, "Barışın sağlanmasında kilit rol oynayan Türkiye'nin dünya diplomasisindeki öneminin Washington tarafından da farkına varılmasının bir sounucu" olarak değerlendirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :