Barzani’nin ziyareti ne anlama geliyor?

Barzani’nin ziyareti ne anlama geliyor?

Cemalettin Haşimi: “Barzani’nin ziyareti, Türkiye’nin Kürtlerle değil, katliamcı Esed yönetimiyle yan yana duranlarla sorunu olduğunu bir kez daha teyit ediyor”

ASLAN DEĞİRMENCİ

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’nin Türkiye ziyaretini haber10’a değerlendiren Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi, Buluşmanın Diyarbakır’da olması, Türkiye’nin özgüvenini ve tüm Ortadoğu ile barışma ve yola bu vizyonla devam etme kararlılığını gösteriyor” dedi.

 

Haşimi, “Bu ziyaret, Sayın Barzani'nin Türkiye'ye ilk gelişi değil elbette... Öte yandan, liderlerin veya uluslararası heyetlerin Ankara-İstanbul dışında başka bir ilde ağırlanmasına da ilk defa şahit olmayacağız. Bu anlamda ziyaret bir olağanüstülük içermese de; konuya Türkiye, Ortadoğu tarihi ve Kürt meselesinin tarihi açısından baktığınızda, bu ziyaretin ne kadar önemli ve sembolik olduğu görülebilir. Buluşmanın Diyarbakır’da olması, Türkiye’nin özgüvenini ve tüm Ortadoğu ile barışma ve yola bu vizyonla devam etme kararlılığını gösteriyor. Aynı şekilde buluşmanın, Bağdat hükümeti ile görüşmelerin arttığı, Suriye’de kritik gelişmelerin yaşandığıbu günlere denk gelmesi de hem Irak gündemi hem de Suriye gündemi açısından önemli” diye konuştu.

 

SORUN KÜRTLER DEĞİL ESED İLE YANYANA DURANLAR

“Irak gündemi açısından tüm kesimlerle yakın ve güçlü ilişkilerimizde yeni bir merhalenin göstergesi bu ziyaret” diyen Haşimi, “Suriye gündemi açısından ise biliyorsunuz, Suriye’de bazı gruplar aylardır sistematik bir dezenformasyon politikası yürütüyor. Türkiye ile Kürtler arasında derin bir çelişki ve çatışma olduğunu iddia ederek, her türlü iftirayı ve yalanı kamuoyu gündemine dayatmak istiyor. Hiçbir karşılığı olmayan bu iddialar karşısında bu ziyaret, Türkiye’nin Kürtlerle değil, katliamcı Esed yönetimiyle yan yana duranlarla sorunu olduğunu bir kez daha teyid ediyor” dedi.

 

KAYBEDEN KİM OLACAK?

Haşimi sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ortadoğu büyük bir değişim süreci içinde ve Türkiye, tüm kesimlerle kurduğu samimi diyaloğu, muhataplarımızdan aldığı olumlu cevaplarla daha da derinleştirip güçlendiriyor. Bu görüşme Ortadoğu tarihine, yeni Ortadoğu’nun inşası sürecinde önemli bir mihenk taşı olarak geçecektir. Bu değişim sürecini doğru okuyabilenler yeni tarihin ve yeni dönemin bir parçası olacaktır. Statükocu güçlerin yanında duranlar isekaybedecektir.”

 

ANA GÜNDEM ÇÖZÜM SÜRECİ

Görüşmenin ana gündemini Çözüm Süreci’nin oluşturacağını belirten Haşimi,

“Haftasonu gerçekleşecek ziyaret, çözüm süreci başladığı günden bu yana Başbakanımızın Diyarbakır’a ilk ziyareti olacak. Bu ziyarette de, diğer illerimizde olduğu gibi, çözüm süreci ana gündem konularından biri. Çözüm süreci ana eksende iç dinamiklerle beraber yürüyen bir süreç ve kendileri de ifade ediyor zaten. Bu çerçevede, sürece Sayın Barzani’nin ve Kürt Yönetiminin tam destek verdiği de biliniyor. Diğer ilgili kesimlerin de bunu bir sorun olarak değil bir katkı olarak görmesi çok yerinde bir tutum olacaktır. Başta Irak ve Suriye olmak üzere onlarca yıl bölgedeki Kürtler üzerinde etkin olan, aktif bir siyasi liderden ve gelenekten bahsediyoruz. Bu görüşmenin sürece kritik bir katkısı olacak çünkü çözüm sürecini içeriden provokatif bir dille sıkıntıya sokamayanlar, Suriye üzerinden işi yokuşa sürme ve sorun çıkarma politikasını devreye sokmuş durumda. Bu ziyaret, daha önceki adımlarda olduğu gibi kritik bir müdahale olacak ve bu tutumu boşa çıkaracaktır” diye konuştu.

 

AKDOĞAN DA KONUŞTU

Başbakan Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan da katıldığı bir TV programında, görüşmenin sürece olumlu katkı sağlayacağını söyledi. Sürecin kalıcı olması açısından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin buluşmasının oldukça önemli olduğunun altını çizen Akdoğan, Barzani'nin bölgede sempatiyle karşılanan bir isim olduğunu da hatırlattı. Barzani’nin işleyen sürece destek verdiğini, ziyaretin bu açıdan bir kazanım olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Haber 10

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.