Başbakan Hizbullah ile görüşecek mi?

Başbakan Hizbullah ile görüşecek mi?

Başbakan Erdoğan, Lübnanın en büyük gazetelerinden As-Safire verdiği röportajda Türkiyenin Lübnanda savaş çıkmasını önlemek için her şeyi yapacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Lübnanın en büyük gazetelerinden As-Safire verdiği röportajda Türkiyenin Lübnanda savaş çıkmasını önlemek için her şeyi yapacağını söyledi. 
 
Lübnan'da barış için elimizden geleni yapacağız

Başbakan Tayyip Erdoğan, Lübnan’ın en büyük gazetelerinden As-Safir’e verdiği röportajda Türkiye’nin Lübnan’da savaş çıkmasını önlemek için her şeyi yapacağını söyledi. Erdoğan Beyrut temaslarında, Hizbullah dahil bütün siyasi partilerin liderleriyle görüşeceğini de belirtti.

Erdoğan’ın bugün başlayan iki günlük ziyareti öncesinde yayımlanan röportajda, “Lübnan’da, Allah korusun, bir savaş işareti ortaya çıkması durumunda, Türkiye ve bölgedeki diğer ülkeler bu savaşı önlemek için ellerinden geleni yapar” dedi.

'Bugün de her zaman olduğu gibi Lübnan’ın yanındayız” diyen Erdoğan bu küçük Akdeniz ülkesinin bir kez daha iç savaşa sürüklendiğini görmek istemediğini belirtti.

Erdoğan’ın ziyareti, Lübnan’ın eski başbakanı Refik Hariri’nin 2005’teki suikastında Hizbullah’ın üst düzey isimlerinin BM mahkemesi tarafından suçlu bulunacağı söylentilerinin tansiyonu yükselttiği bir döneme denk geldi. Mahkemenin Hizbullah’ı suçlayacağı, bunun da Hariri’nin Sünni destekçilerinin, Şii Hizbullah’a karşı harekete geçmesine yol açacağından endişe ediliyor.

Röportajda bu konuyla ilgili bir soruyu da cevaplayan Erdoğan mahkeme son sözünü söylemeden konuşmanın “doğmamış çocuğa don biçmek” olacağını söyledi.

"BÜTÜN LİDERLERLE GÖRÜŞECEĞİM"

Başbakan Erdoğan, Beyrut’ta Lübnan Devlet Başkanı Michel Süleyman, Meclis Başkanı Nabih Berri ve Başbakan Saad Hariri ile diğer siyasi liderlerle görüşecek.
Erdoğan röportajında bu konuya dikkat çekerek, “Hizbullah dahil bütün siyasi partilerin liderleriyle görüşeceğini” ifade etti.

Bu görüşmelerin yanı sıra Lübnan’ın kuzeyinde, Türkmen ailelerin yaşadığı bir köyü ziyaret edecek olan Erdoğan, ülkenin güneyinde BM barış gücü UNIFIL’in bir parçası olarak hizmet eden Türk askerlerini de ziyaret edecek.
Erdoğan ayrıca güneyde bulunan Sidon şehrinde finansmanını Türkiye’nin yaptığı ve yanık yaralanmalarında uzman olan bir tıp merkezini de ziyaret edecek.
Başbakan’ın ziyareti, Lübnan’da bir kriz çıkmasını önlemek için atılan bir dizi diplomatik adımın sonuncusu olarak görülüyor.

As Safir gazetesinin manşetinde yer alan röportajdan derlenmiştir.

Etiketler :