Başbakan: 'Kürtçenin önünü biz açtık!'

Başbakan: 'Kürtçenin önünü biz açtık!'

Başbakan Erdoğan, Van'da halka seslendi ve Ahmetd-i Hani'nin eserini göstererek "Kürt kardeşimin sorunu benim sorunumdur" dedi

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partsince Van'da düzenlenen seçim mitinginde halka seslendi. Başbakan Erdoğan, miting sırasında İsmet İnönü dönemine ait çok sayıda belge açıkladı ve "Ahmet Arif'in 33 Kurşun" şiirini okudu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından ilgili kısım şu şekilde: "3 Kasım 2002'den bugüne kadar samimiyetle kardeşliğin mücadelesi içinde olduk, yola çıkarken kardeşlik dedik, gençler ölmesin dedik samimiyetle yürekten anneler ağlamasın dedik. Elimizi, bedenimizi, yüreğimizi taşın altına koyduk, benim Kürt kardeşlerimin sorunu hepimizin sorunudur bunu çözmekle kalmadık yıllardır anlatamadığınız, sağır duvarlardan dönen meselelerinize biz el attık şimdi şurası son derece önemli; Bu ülkede 10 yıllarca yaşanan zulmün, baskının, sindirmenin, belgeleri bu belgeler. Türkiye'de 2002 yılına kadar sürdürülen inkar politikalarının belgeleri.

Belge 1

Diyor ki; Bağdat'ta Necah basımevinde Kürtçe olarak bastırılmış olan kitapın dağıtılmasının yasaklanması ve mevcutlarının toplattırılması kararlaştırılmıştır. İmza, Reis-i Cumhur, İsmet İnönü.

Belge 2

Suriye'de yapılıp yurdumuza sokulan 1763 sayılı Kürtçe plağın yurdumuza sokulması ve dağıtımının yasaklanması, mevcutlarının toplatılması kararlaştırılmıştır. İmza, Reis-i Cumhur, İsmet İnönü.

Belge 3

Süleyman Haço tarafından yazılan ve Halep'te bastırılan modern Kürt edebiyatının yasak edilmesi ve yurta sokulması yasaklaştırılmıştır ve karar alınmıştır. İmza, Reis-i Cumhur, İsmet İnönü.

Belge 4

Kürt, fukara hayır cemiyeti tarafından 1932 yılında El- Cezire'de bastırılan kitapın yurda sokulmasının yasak edilmesi ve elde edilenlerin toplattırılması kararlaştırılmıştır. İmza, Reis-i Cumhur, İsmet İnönü.

Belge 5

Ahmet'i Hani tarafından yazılan ve İstanbul'da Necmi İstikbal matbaasında basılan Mem-u Zîn eserinin yasak edilmesi ve elde edilenlerin yasak edilmesi kararlaştırılmıştır. İmza, Reis-i Cumhur, İsmet İnönü ve CHP'li bakanlar kurulu.

Sen burada Van'da hangi acıyı yaşadıysan bende İstanbul'da aynı acıyı yaşadım, bu belgeler tarihi aydınlatan belgeler değil, yaşanan dramın ve acının belgeleri. Bugün ne oldu? Mem-u Zîn kitapını Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Ankara-2010 işte bunu şimdi biz, devlet bastırdı."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.