Başbakan Yeni Teşvik Paketini Açıklıyor

Başbakan Yeni Teşvik Paketini Açıklıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan günlerdir kamuoyunda merakla beklenen yeni teşvik paketinin ayrıntılarını düzenlediği toplantıda açıklıyor.

Hepinizin malümü bugüğn dünya bir küresel finans krizinden geçiyor. Önce finans krizi ile başladı sonra ekonomik krize dönüştü. Biz de bu krizde tedbirlerini erkenden alan ülkeler arasında idik ve tedbirlerimizi aldık. Bir kez daha süreç gösterdi ki bugün küresel dünya ile işbirliğine ihtiyaç var.

Dünya ekonomşisinin bu krizden çıkarılması için bir çok müdahele yaptı yapılıyor. Süreç gösterdi ki kimse kendi kendine krizden çıkamıyor. Ülkeler de kamu maliyesi ve merkez bankaları aracılığıyla talebi desteklemek için çalışma yapıyorlar...

para politilkası önlemleri tek başuına yetersizdi. Arka arkaya mali müdahele gerçekleşti. Ve olumsuz giden tablo tersine döndü. Ama bu durumun eski düzeyine dönmesi süre alacaktır.

IMF'nin son tahminlerine göre 2009 küresel kriz daralma hızı 1,3'le sınırlı kalacak

Türkiye son dönemde dünyaya entegre oldu. İhracattaki tarihi başarılar ve diğer faktörler Türkiye'nin bölgede küresel güç haline getirdi. Türkiye'nin bu küresel krizden etkilenmemesi mümkün değildi. Biz etkilenmeyeceğini söyledik ama etkilemeyecek demedik. Teğet geçecek dedik.

Reform ve yeniliklerle kurumlarımızın yapıları daha sağlam hale geldi. Diğer ülkelerde bankalardaki iflaslar gündemi meşgul ederken bizde bankacılık geçen yıla nazaran daha fazla karla kapatmışlardır. Başka bir önemli konu mali disiplin. Mali disiplinle kamu borç yükünü azalttık.

Hükümet önlem almadı diyenler ciddi haksızlık yapıyorlar. Bizim ekonomideki yaptığımız dönüşüm ve reformlarla ciddi değişim olmuştur. Bütün belirsizlik ortamına rağmen sapa sağlam ayakta kaldık. Dünya piyasalarındaki dalgalanmalar geçmişte bizide derinden etkiliyordu. Şimdi daha sağlıklı bir yapıyı ekonomiye kazandırdık. Kendimize ve Türkiye'ye inandık.




AYRINTILAR GELECEK

Etiketler :