Başbakan yurda mutlu döndü

Başbakan yurda mutlu döndü

Başbakan Erdoğan Amerika temasları sonrası kurmayları ile Atatürk Havaalanı'nda basının sorularını yanıtladı. İşte Erdoğan'a sorulan o sorular ve cevapları

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Amerika temasları sonrası kurmayları ile Atatürk Havaalanı'nda basının sorularını yanıtladı. Erdoğan, İran'a silahlı müdahele ve füze rampası konularına açıklık getirdi.

Başbakan Erdoğan BM ve G20 zirvesinden dönüşte havaalanında bir açıklama yaptı. G20 zirvesinde Türkiye'nin ilk defa Başbakan düzeyinde temsil edildiğini belirten Erdoğan şunları söyledi:

TÜRKİYE İLK KEZ BAŞBAKAN DÜZEYİNDE TEMSİL EDİLDİ

"Amerika’da yaklaşık 1 haftalık bir seyahatimiz oldu. BM’nin bu yılki genel görüşmelerinde 150’nin üzerinde ülke ve devlet başkanları seviyesinde temsil edildiler.

Bu toplantılarda 24 Eylül günü önce BM Güvenlik Konseyi’nde nükleer silahların yayılmasının önlenmesine yönelik böyle bir gündemle bir araya geldik ve çok çok uzun bir aradan sonra ilk defa devlet başkanları ve hükümet başkanları düzeyinde bir toplantıydı bu ve Türkiye ilk defa Başbakan düzeyinde bu toplantıya katıldı.

SONUÇ BİLDİRGESİ ÇIKTI

Toplantı çok verimli geçti diyebilirim. Konuya yönelik olarakta sonuç bildirgesi çıkmış oldu.

32 BAŞBAKANLA İKİLİ GÖRÜŞME

Aynı gün BM Genel Kurulu’na hitabım oldu ve konuşmamda da ağırlıklı olarak uluslararası sorunlar konular, Ortadoğu olmak üzere benimde konuşmamın içeriğini teşkil ediyordu. Genel Kurul ve G-20 zirvesinde çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirdim.

ABD, Rusya, İran, Hollanda, İsveç, Irak, İtalya, Güney Afrika, Lübnan başta olmak üzere yaklaşık 32 hükümet ve devlet başkanıyla ikili görüşme yaptım. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile bir araya geldim.

OBAMA İLE GÖRÜŞMENİN İÇERİĞİ

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan Obama ile yaptıkları 15 dakikalık görüşmenin içeriğini şöyle açıkladı:

"Obama ile görüşmemizde bölgesel sorunları ve Ermenistan açılımını konuştuk. Başkan Obama'ya ikili ilişkilerimizi geliştirmemiz gerektiğini söyledim. Demokratik açılım, sorun alanlarımızdan biri, örneğin Ermenistan örneğin terör sorunu, bunları gündeme almamamız mümkün değil."

FÜZELER: İRAN'I BEN DE BİLİYORUM

İran'da silahlı müdahele gündeme gelmedi. Yaptırımlar konuşuldu. Zaten silahlı bir müdahele olsa tüm dünya uluslarını rahatsız eder. Irak'ta oldu ve bedeli de ağır oldu. Milyonlarca insan öldü. Katıldığımız toplantılarda böyle bir konu konuşulmadı. BM gündeminde olmasına rağmen kimse bu ifadeyi kullanmadı.

Türkiye'deki füzelere gelince birincisi rakamlar yanlış ikincisi bilgi doğru değil kabul edilmiş bir şey yok... Eğer gündeme gelecekse 1,3 milyarlık bir ihale söz konu ve 4 rampadır. Bazıları hedef saptıran manşetler atıyor. Ama b u işin henüz görüşülme safhasında olduğunu ifade edebiliriz. Ama bu bildiğiniz gibi değil. Yunanistan'da 6 tane var. İran'ı ben bilmiyorum...

Azınlıklar izsizlikl ve AB süreciyle ilgili sorun alanlarında duracağız... Bütün sorun alanlarını minimize etme gayreti içerisinde olacağız... Ne kadar bunları azaltırsak o kadar rahat edeceğiz... Huzurlu ve mutlu toplum olarak yola devam edeceğiz..

Etiketler :