Başbakan zam oranlarını açıkladı

Başbakan zam oranlarını açıkladı

En düşük emekli maaşı yüzde 20.4, en yüksek emekli maaşı yüzde 4.5 artırıldı.

En düşük emekli maaşı yüzde 20.4, en yüksek emekli maaşı yüzde 4.5 artırıldı. İlk 6 ay için emekli maaşı 63 ile 101 TL arası arttı. İkinci altı ayda ise maaşlarda, 74-172 tl atış olacak. En düşük Bağkur maaşı 380 TL'ye çıktı.

Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından başlıklar

- 2009 yılı gerçekten dünyamız için zorlu bir yıl oldu. 2008 yılında başlayan küresel finans krizi 2009 yılında etkisini ağırlaştırdı. Bir çok ülkede telafisi uzun süre alacak tahribata neden oldu. Sözlerimin hemen başında şunu söylemek istiyorum. Küresel ölçekte yaşanan krize rağmen 2009 yılı Türkiye için o ölçekte zorlu ve çetin bir yıl olmamıştır.

- Kriz etkisini tüm dünyada ağırlaştırırken ben kriz bizi teğet geçecek dedim, bu sözüm hafife alındı ve bu ifadem üzerinden olumsuz yorumlar yapıldı. Ben o gün bunu söylerken, bir temenniyi dile getirmedim, içimden geçeni söylemedim, beklentilerimi ifade etmedim. Tam tersine Türkiye ekonomisinin sahip olduğu gücün farkında olarak bu tespiti yaptım. Bu tespitimi OECD gibi IMF gibi bir çok kuruluşta paylaşıyorlar.

- Dikkat ediniz krizin başladığı günden itibaren sadece ABD'de 158 banka battı. Bizdeyse tek bir banka bile batmadı. 7 yılda denetim altında, bir finans bir bankacılık sistemi inşaa etmek için çalıştık. Bankacılık sektörü sermaye yeterlilik oranı Rusya'da yüzde 18,5, Japonya'da yüzde 13.4 iken bizde bu oran yüzde 20.4. 2001 krizinde bu ülkede 21 banka battı. Bu bankaların zararı benim milletimin cebinden çıktı.

- 2008'den bu yana çok daha büyük bir kriz yaşanıyor. Yine tek bir banka batmadı. Ciddi anlamda bir denetim mekanizması var. İşsizlik de aynı. ABD, Japonya işsizlikte yüksek orana ulaşırken Türkiye'de işsizlik en son yüzde 13.4 seviyesinde kaldı. Bugün Türkiye'de kötümserler hala karanlık bir tablo çizmekte. İfade ettim dünya otoriteleri krizden Türkiye'nin en hızlı çıkan ülke olduğunu söylüyor. Banka battığı dönem kim vardı iktidarda? Neden 3,5 yıl iktidarda kalıp bıraktınız diye adamlar sormaz mı? Ama bizler kararlı biçimde ilk dönemi tamamladık. İkinci dönemi sürdürüyoruz. Bunların derdi ne? Alıştıkları işleri yapsak mı diyorlar.

- 2010'da IMF ve OCED'in Türkiye için büyüme tahmini yüzde 3.7 oranında. Bizim tahminimiz mütevazı yüzde 3.5. OCED'e göre 30 ülke arasında Kuzey Kore'den sonra en fazla büyüme kaydedeceği söyleniyor. Eylül 2008'den bu yana dünya genelinde 87 adet kredi notu düşüşü gerçekleşirken 17 adet kredi notu artışı yapıldı. Türkiye kredi notu artırılan 17 ülke arasında yer aldı. Dün enflasyon ve ihracat verileri açıklandı. 10.6 olarak gerçekleşti. 2009'da enflasyonu yüzde 6.5'a kadar çektik. İhracatımız da 2009'da geriledi. Buna rağmen ihracatı hamdolsun yaklaşık 102 milyar dolara ulaştırdık.

- 2009 boyunca tüm ihracatçılarla elele vererek yoğun bir gayretle 100 milyar doların üzerine çıkardık. 2009 sonunda Varlık Barışı uygulamasını başlatmıştık. Buradan aldığımız sonuçlar da dikkat çekici. 26 milyar 950 milyon TL yurtdışından olmak üzere tam 47 milyar 302 milyon TL beyan edildi. Bu beyanlar üzerinde tahakkuk eden vergi miktarı 1,5 milyar yani 1,5 katrilyon. Yapamazsınız dediler.

- Benim esnafım gidiyordu Halk Bankası'ndan kredi alıyordu. Yüzde 46 faiz ödüyordu. Şimdi o da tek haneli rakamlarda. Ziraat Bankası kredi veriyordu. Çiftçiye verdiği faiz oranı yüzde 59. Şimdi 7 ile 13 arasında değişiyor. Bu uygulamayı biz getirdik. Hangi yüzle çiftçiyi, işçiyi, esnafı aldatıyorsun? Kredi miktarlarına bakın mukayese edilir gibi değil. Bütün bunlar memurumuza, işçimize olan yaklaşımdır. Bu bankalarımızı da batırmadık. Ziraat Bankası Halk Bankası çökmeye gidiyordu. Bu bankalar şimdi rekabet içindeler. Şimdi hangi yüzle kalkıpta işçiyi çiftçiyi memuru esnafı aldatıyorsun. Verilen kredilere baktığınız zaman mukayese edilir gibi değil. 1'e 5, 1'e 10'a katladık.

- Çalışanların ücretleri konuusnda hassasiyet gösterdik. Hükümeti devraldık, ilk günlerde "Bunu önceden söylemiştin" dediler. Ama söylemek zorundayım, birileri unutturmak istiyor. Zorunlu hesapta biriken ana para ve nemalarını gördük. Buradan memurlara, işçilere sesleniyorum. Yıllarca kesinti yapıldı bu rakam 13,5 katrilyondu. Ama ortada ne nema ne para vardı. Bütün iktidarlar bu süreçlerden geçti. Bu meseleyi hasır altı ettiler.

- Devlet işçisine borçlu kalamaz bu yük altında devlet ezilemez dedik. Çalışanların hakkını ödedik biz, kuruşu kuruşuna ödedik! Bunlar benim TEKEL işçimi seviyordu da neden ödemediler? Diğer işçilerimi seviyorlardı de niye ödemediler? 10 binden 100 binden bahsetmiyorum. Hiç gündemde yok. Konut edindirme yardımı kesintilerini biz gündeme getirdik. Kayıt bile yapılmamış. Bunlar vatandaşı böyle kandırmış. Ulus'ta tozlu çuvallar açıldı. 5,5 milyon hak sahibine 2.5 milyar verildi! Tespit işlemleri de yapılıyor, onları da ödeyip borçtan kurtulacağız? Hangi iktidar yaptı bunu? Biz yaptık biz, AK Parti iktidarı yaptı.

Çalışanlar için bir reform yaptık. Çalışanların standartlarını yükseltmek için önemli adımlar yaptık. Bir işçi kardeşim Çalışma Bakanlığı'na şikayette bulunuyor, Ankara'ya gönderiyor. Süreç uzuyor. Dilekçe verilen tarih ile sonuç arasındaki tarih 8 ay. İŞu anda bu süreyi 15 güne indirdik. 1 Mayıs hükümet döneminde resmi tatil oldu. Asgari ücret ilk kez bu kadar arttı. Muhalefet hep bunlara saldırıyor. Bekara karı boşamak kolay. Nasıl olsa onlar için risk yok. Hep atıyorlar bol keseden. Sizi de gördük. Para bastın, modern hırsızlıkla ceplerden çaldın. Bizim paramızın dünya paraları karşısında değeri olacak. TL deyince durum farklı. Net asgari ücret 2007 sonunda 184 liraydı şimdi 577 lira oldu. Tam yüzde 214 oranında artırdık. Bakın emeği insanın en kutsal değeri olarak görüyoruz.

- Emekli vatandaşlara da haklarını teslim ediyoruz. Bakınız emekli vatandaşların durumu ile ilgili olarak devrim niteliğinde düzenleme yaptık. 1999 yılında çıkarılan yasada emekli maaşı TÜFE oranlarına endekslenmişti. Emekli maaşı kendi haline bırakılsaydı enflasyon kadar iyileştirme alacaklardı.

- 2010 yılının hemen başında emekli aylıklarını yeniden belirledik. Bu artış SSK işi emeklileri, tarım emeklilleri ve Bağkur olmak üzer 7 milyon 327 bin 800 emekliyi kapsıyor. İlk 6 ay için en düşük emekli aylığını yüzde 20.4 en yüksek yüzde 4.5 artırıyoruz. İlk 6 ay için emekli maaşı 63 ile 101 TL arası arttı. En düşük Bağkur maaşı 380 TL'ye çıktı.

- Tüm sene emekli maaşlarına en az 74 TL en çok 172 TL artış yapıyoruz. 601 lira olan emekli maaşı 683 lira, Tarım SSK aylığı 480 liraya, en düşük esnaf aylığı 555 liraya, Bağkur tarım emeklisi aylığı 380 liraya çıkıyor.

- Orta vadeli programda kararlaştırılan mali disiplini bozmasına izin vermeyeceğiz. Emeklilere hayırlı olmasını diliyorum.

 

Etiketler :