Başbakan'dan çok önemli açıklamalar

Başbakan'dan çok önemli açıklamalar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin Dostları Zirvesi'nde konuştu. Erdoğan, 'Şam işbirliği yapmazsa BM'nin dur demesi kaçınılmaz olur.' dedi.

Erdoğan'ın konuşması şöyle:

'Bu toplantıya katılan tüm ülke kuruluş ve temsilcilerine teşekkür ediyorum. Sözlerimin başında hayatını feda eden Suriye'li kardeşlerime Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralanan kardeşlerime şifa diliyorum.

Acımasız saldırılar karşısında olağansütü mücadele veren Suriye'li kardeşlerime asla yalnız olmadıklarını asla kaderlerine terk edilmeyeceklerini buradan İstanbul'dan hatırlatmak istiyorum.

Suriye ile Türkiye en uzun sınır komşuluğuna sahip ülkedir. Biz sadece sınır komşusu değiliz. Kardeşlik hukuku içinde varlığımızı idame ettiriyoruz.

Türkiye olarak bölgemizdeki hiç bir ülkenin içişlerine karışmıyoruz. Hiçbir ülkenin içişlerinden çıkar elde etmiyoruz. Tam aksine biz bölgenin istikrarını amaçlıyor tek tek bütün ülkelerin refah ve huzuruna ulaşmayı inanıyoruz.

Irak'ta yaşanan sorun Irak'ta kalmıyor. Filistin'de yaşan sorun sınırları içinde kalmıyor. Suriye'deki sorunlar da tüm bölge ülkelerini yakından etkiliyor. Hükümet olarak son 9 yılda Suriye ile çok yakın bir iletişim teşkil ettik. Ticaret hacminin arttırılması karşılıklı ziyaretlerin çoğaltılması dahil bir çok konuda verimli görüşmelerimiz oldu.

Dost ve kardeş Suriye'ye gerekli reformları yapması demokratik hakları teslim etmesi bunun için de dostça ve kardeşçe telkinlerde bulunduk.

Suriye'deki kaosu görüyoruz. Mısır ve Libya'nın kalkınması için gerekli desteği verdik. Suriye bize verdiği sözü tutmadı. Geçmişte olduğu gibi şiddet baskı yoluyla halkın isteğini bastırmaya çalıştı.

Geçmişte baba Esed'in zulmüne maruz kalan Suriye bugünde oğul Esed'in zulmüne maruz kalıyor. İnsan şuanda hayatını kaybediyor. Onbinlerce insan kokmşu ülkelere sğındı. Gıda sağlık maddeleri gibi temel ihtiyaçların eksikliği hat safhaya ulaştı. Ülkesini terk etmek zorunda kalanlar bugün komşularına sığındı.

Suriye'de yaşanan dram karşısında uluslararası toplumun süratle hareket etmesi kaçınılmaz bir hal almıştır. Öncelikle düzenli insani yardım sağlanmalıdır. Uluslararası toplum Suriye konusunda son derece kararlı bir tutum sergilemelidir. BM ve Arap ligi kararları izlenmesi gereken yol haritasını ortaya koymuştur. Kofi Annan'ın girişimlerinin sonuç vermesini elbette cani gönülden arzu ediyoruz. Bu sözleri sadece zaman kazanmak için kullanması muhtemeldir.

Zalim ile kurbanı aynı kefeye koyan her girişim şiddetle sonuçlanacaktır. Suriye rejimi tarafından gerekli iş birliğinde bulunmadığı takdirde BM'nin sorumluluğu üstlenmesi kaçınılmaz bir zorunluluk halini alacakltır. Güvenlik Konseyi bundan kaçınırsa Suriye halkının meşru müdaafa hakkından başka seçenek kalmayacaktır.

Şiddete dur diyemeyen Güvenlik Konseyinin barış sağlayamaması acizliktir. Biz tankların topların ağır silahların sivil yerleşimleri hedef aldığı çocuk ve yaşlıların vurulduğu bir ortamda vicdani bakış açısını gözler önüne koyuyoruz. Uluslararası toplumun bu konuda ahlaki bir sorumluluğu olduğuna innaıyoruz.

Biz bugün İstanbul'da ahlaki bir sorumluluğun gereği olarak bir aradayız. Hepinize burada bulunmanız sebebiyle şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Buradan Suriye'ye sadece ve sadece vicdan gözüyle bakıyoruz. Bugün canları kurtarmak istiyoruz. Her türlü çıkarı elimizin tersiyle itiyoruz.

Bugün vereceğimiz mesaj net ve kesin olmalıdır. Kendi halkına zulmeden bu rejimin iktidarda kalmasını sağlayacak hiç bir karar söz konusu olmamalıdır.

Üzerimize düşen sorumluluk eylem birliğini sağlamaktır. Suriye halkını temsil eden Suriye Ulusal Konseyinin azim ve kabiliyetine inanıyoruz.


Milli Misak Belgesi'nde etnik köken din dil mezhep ayrımı reddedilmiş bütün vatandaşları kucaklayan etnik bir anlayış benimsenmiştir. Anayasal demokrasiyi güçler ayrılığını hesap verilebilirlik şeffaflık Suriye'nin geleceğini belirleyecek ilkeler olarak açıklamıştır.

Kuşkusuz, Suriye'de iktidar bizzat Suriye'liler tarafından demokratik yollarla inşaa edilecektir. Bu sorunun hayata geçirilmesi için katkıda bulunmak gerekiyor. sandık aslında Suriye halkının önüne getirilmelidir. uluslararası camianın önünde demokratik seçim gerçekleşmelidir.

Bugün buradan Suriyeli kardeşlerimize yalnız olmadıklarını hatırlatmak istiyoruz. Diğer ortaklarımızında aynı kararlılıkla davranacaklarına inanıyoruz. Akan kanın durdurulmasına inanıyoruz. Hala rejim ölüm kusmaya devam etmektedir. Bugüne kadar sözlerin hiç birini bu rejim zaten tutmamıştır. Bir an önce istikrara güvenliğe huzura kavuşmasını istiyoruz.

Suriye halkı bunu başaracaktır. Kendi rotasını kendisi çizecektir. Kimse kuşku duymasınki mahsum canlara kastedenler mutlaka cezalarını çekecektir. Bir kez daha Suriye halkını gönülden selamlıyorum. katılıdığınız için hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum teşekkür ediyorum.'
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.