Başbakan'ın Menderes hassasiyeti

Başbakan'ın Menderes hassasiyeti

İdam edilen eski Başbakan Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes için Hacıbayram Camii’nde tören yapıldı.

27 Mayıs 1960’taki darbenin ardından idam edilen eski Başbakan ve Demokrat Parti lideri Adnan Menderes’in üç oğlundan hayatta olan eski İstanbul Milletvekili, ünlü siyasetçi Aydın Menderes, Hacıbayram Camii’nde düzenlenen devlet töreniyle Ankara’dan uğurlandı. Menderes, bugün İstanbul Fatih Camii’nde ikindi namazının ardından anıt mezarda anne ve babasının yanında toprağa verilecek.

Erdoğan’ın hassasiyeti
34 gündür tedavi gördüğü Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde önceki akşam vefat eden Aydın Menderes’in bayrağa sarılı naaşı, dün sabah Hacı Bayram Camii’ne getirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla cenaze törenin düzeninde Başbakanlık etkin rol oynadı. Hacıbayram Camii’ndeki protokol bölümünde Başbakanlık korumaları görev yaptı. Korumalar cenaze aracına da refakat etti. Cami avlusunda özel protokol düzenlemesi yapılırken, sıkı güvenlik önlemi alınması da dikkati çekti.

Siyaset dünyası oradaydı
Cami avlusunda aile adına taziyeleri Menderes’in eşi Ümran Menderes, kardeşi merhum Mutlu Menderes’in eşi Münevver Menderes ve yeğeni Adnan Menderes kabul etti. Ümran Menderes, namazdan önce eşinin tabutunu okşayarak öptü.
Cenaze törenine Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral İhsan Uyar, Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdullatif Şener, Saadet Partisi Genel Başkan Danışmanı Fatih Erbakan, eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski bakanlar Ali Şevki Erek, Bekir Sami Daçe, CHP milletvekili Aytun Çıray’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi katıldı.

Kaderine küsmedi
Türk siyasetinin tüm kesimlerinin temsilcilerini buluşturan cenaze namazını, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı. Görmez, Menderes’in çileli hayatına rağmen kaderine ve milletine küsmediğini belirterek, “Milletinin ve ülkesinin ortak değerleri için canını feda etmiş bir babanın evladı. Onun şahsında babasına Yüce Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Meclis töreni istemedi
Menderes, milletvekili olduğu için dün sabah Meclis’te tören düzenlenecekti. Ancak Menderes’in vefatından önce vasiyette bulunurken, “Hacıbayram’da tören yapılsın. Beni milletim uğurlasın” diyerek Meclis töreni istemediği belirtildi.

 

 

Kar yağışı altında
Menderes’in cenaze namazı öncesinde kar yağışı şiddetlendi. Cami avlusundaki güvercinlerin kar altında tabutun çevresindeki uçuşları da ilginç görüntüler oluşturdu. Ankara Büyükşehir Belediyesi de cenazeye katılanlara seyyar araçlarda mercimek çorbası dağıttı.

 

İstanbul’da defnedilecek
Hastane morguna Başbakanlık korumaları refakatinde götürülen Menderes’in naaşı, bu sabah uçakla İstanbul’a nakledilecek. Menderes’in İstanbul Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazına, devletin zirvesi de katılacak. Menderes, törenin ardından anıt mezarda toprağa verilecek.

Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de birer çelenk gönderdi. TSK’yı temsilen törene katılan Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral İhsan Uyar’ın protokolün arka bölümünde durması dikkati çekti.

ANIT MEZAR BÖYLE HAZIRLANDI
Aydın Menderes’in cenazesinin defnedileceği Topkapı Anıt Mezar’da belediye ekipleri tarafından hazırlık yapıldı. Aydın Medreres’in annesi Berin Menderes’in yanına gömüleceği öğrenildi. Dün sabah saatlerinde Anıt Mezar’a gelen belediye görevlileri, çevredeki çimleri biçti ve alanda düzenlemeler yaptı. Anıt mezara gitmek için kullanılan yolun bozulan kaldırımları ve zemini düzeltildi.
BULUT MÜLHİM İstanbul DHA

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.