Başbakan'ın stratejisi netleşiyor

Başbakan'ın stratejisi netleşiyor

AK Parti'de aday açıklaması için iki tarih öne çıkıyor: Cuma gününe denk gelen 27 Haziran ya da adaylık için son başvuru tarihi 3 Temmuz

CHP ve MHP'nin çatı adayını açıklamasından sonra gözler AK Parti'ye çevrildi. Başbakan Tayyip Erdoğan, "acelemiz yok" diyerek adayı açıklamak için bir süre daha bekleyeceği mesajı verirken AK Parti kulislerinde ya 3 Temmuz veya 27 Haziran tarihleri olabileceği konuşuluyor. Muhalefetin adayının ortaya çıkmasından sonra AK Parti kurmayları Başbakan Erdoğan ile görüştü. Erdoğan'ın görüşmede "Aday açıklamak için bir acelemiz yok" yanıtını verdiği öğrenildi. AK Parti kulislerinde adaylık için iki tarih ön plana çıktı. "Acelemiz yok" yanıtından sonra Erdoğan'ın son dakika, yani adaylık için başvuruların sona erdiği 3 Temmuz'a kadar bekleyebileceği tahmini yapılıyor. İkinci tarih ise Ramazan'dan bir gün önceki cuma günü yani 27 Haziran tarihi dillendiriliyor. AK Parti kulislerinde, Erdoğan'ın Köşk'e çıkacağına kesin gözüyle bakıldığı için daha çok AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan'ın kim olacağı sorusunun yanıtı aranıyor. Son dönemde bazı bakan, parti yöneticisi ve milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşüp partinin başına geçmesi için ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor. Gül'ün, aktif siyasete dönme kararı almasına ilişkin senaryolar ise şöyle: "Gül, milletvekili olmadığı için başbakan olamayacak. Önümüzdeki yıl haziran ayına kadar başbakan ayrı, AK Parti genel başkanı ayrı olur. Gül olağanüstü kongre ile genel başkan seçilir, başbakanlığa da Erdoğan ve Gül ile uyumlu çalışacak bir isim getirilir." Erdoğan ile Gül'ün önümüzdeki hafta tekrar bir araya gelip adaylığın yanı sıra bundan sonraki süreci de değerlendireceği konuşuluyor. Bu toplantıda, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması halinde başbakanın kim olacağının da konuşulacağı belirtiliyor. Gül de yaptığı açıklamalar ile bunun sinyalini verdi. Son günlerde AK Parti kulislerinde yaptırılan bir anket de konuşuluyor. Kulislere göre, vatandaşa "Erdoğan, cumhurbaşkanı olursa başbakan kim olmalı" sorusu yöneltildi. Anketten Gül'in ismi çıktı. İkinci sırada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yer aldı. Ancak Gül ile Davutoğlu arasındaki oy farkı oldukça yüksek.

AK PARTİ'NİN YORUMU: PENSİLVANYA'NIN ADAYI

CHP ve MHP'nin ortak aday olarak gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu AK Parti'de sürpriz isim olarak yorumlandı. AK Parti'de İhsanoğlu'nun "çatı" değil, "Pensilvanya" adayı olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. Parti kulislerinde şimdi "CHP ve MHP cumhurbaşkanını halkın seçeceğini unuttu. Parlamentonun seçtiği usullerle başvuru tarihinden birkaç gün önce aday tepeden hiç kimsenin bilmediği adaylar belirleniyordu. Bu da parlamentonun seçtiği dönemlerde oluyordu. Şimdi bunu yapıyorlar" yorumu yapılıyor.

Kaynak: Sabah

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.