Başbuğ hukukçuları kızdırdı

Başbuğ hukukçuları kızdırdı

Genelkurmay  Başkanı’nın Ergenekon, Balyoz ve faili meçhul davaları sanıklarını suçsuz olarak nitelediği sözler hukukçular tarafından TCK’ya göre suç olarak değerlendirildi.

 

 
 
 
Soldan sağa: SACİT KAYASU (Emekli Cumhuriyet Savcısı), AHMET GÜNDEL (Emekli Yargıtay Savcısı), REŞAT PETEK (Emekli Cumhuriyet Başsavcısı).

HEM ASKERİ HEM DE ADLİ SUÇ İŞLİYOR

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un bir televizyon kanalına verdiği mülakatta, Ergenekon, Faili meçhuller, Balyoz gibi yürüyen yargı süreçleri hakkında görüş bildirmesi hukukçuların tepkisini çekti.Başbuğhakkında savcıların ‘yargıyı etkileme’ iddiasıyla harekete geçmesi gerektiğini belirten hukukçular, emniyetin de cevap vermesi gerektiğini söyledi. İşte görüşler:

Hakim ve savcıları tehdit eder gibi konuştu, savcılar harekete geçmeli

REŞAT PETEK (Emekli Cumhuriyet Başsavcısı): Yargı sürecinde, yargılama konusu dava hakkında TBMM’de bile soru önergesi verilemezken, Genelkurmay Başkanı’nın doğrudan sanıkların kimliklerini ifade ederek konuşması Türkiye’deki askeri vesayetin ne denli sürdüğünü gösteren bir durum. Başbuğ’un, hakim ve savcıları tehdit eder nitelikte, iddianameleri ‘çirkin’ ve ‘çirkef’ tabiri kullanarak, sanıkları suçlu-suçsuz diye ayırarak açıklamalar yapması, yargılamayı etkileme diye değerlendirilip hakkında soruşturma açılması gerekir.

Bu konuşmada hem siyasi beyanat hem de yargıyı etkileme suçu var

SACİT KAYASU (Emekli Cumhuriyet Savcısı): Bu açıklamalar tamamen suç. Ama, bugüne kadar bunlar hakkında kimse dava açmadığı için, konuşmaya devam ediyorlar. Burada iki tane suç var. Birincisi Askeri Ceza Kanuna göre siyasi konularda herhangi bir şekilde beyanatta bulunmak yasaktır. İkincisi, TCK’ya göre de görülmekte olan bir davaya etkide bulunmak yasaktır. İkisi de ayrı ayrı suçtur. Genelkurmay Başkanı da olsa asker kişi bu konularda açıklamalarda bulunursa suç işler.

Kurumsal olarak polisi suçlaması yakışıksız emniyet cevap vermeli

AHMET GÜNDEL (Emekli Yargıtay Savcısı): Bu açıklama davaları etkileme mahiyetinde. Hala Türkiye’de demokrasinin oturmadığı, TSK’nın bulunması gereken bir konumda olmadığını, ayrıcalıklı konumunu koruduğunu gösteriyor. Genelkurmay, objektif, tarafsız, kamu görevini yerine getiren, kamu kurumu niteliğinden ziyade, belli bir ideolojiden yana tavır koyan ve bunun gereği olarak bu tür çıkışlar yapan bir konumda. Öte yandan Başbuğ’un kurumsal bir biçimde polisi suçlaması yakışıksızdır. Emniyet buna cevap vermeli.

STAR GAZETE

Etiketler :