Basın örgütlerinden Erdoğan'a tepki

Basın örgütlerinden Erdoğan'a tepki

Başbakan Erdoğan'ın hükümeti eleştiren köşe yazarlarının işten atılmasını ima eden sözlerine basın örgütlerinden tepki var.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın medya patronlarına yönelik "köşe yazarlarını susturun" çağrısına basın örgütlerinden tepkiler gelmeye başladı. İlk açıklama Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan. Sendika yönetim kurulundan yapılan açıklamada, "Başbakanın sözleri "garip ve çirkin" bulundu. "Gazetecilerin mesleki çalışmaları basın meslek ilkeleriyle sınırlanabilir" diyen sendika Erdoğan'ı hukuka saygıya çağırdı.

Sendikanın yaptığı yazılı açıklama şöyle:
Başbakan Erdoğan, Hükümet icraatlarını eleştiren köşe yazarlarının işten çıkarılmasını ima eden açıklamalarıyla hukuk devleti ilkelerini bir kez daha ayaklar altını aldı.

Medyayı “tahrikçi”, köşe yazarlarının yaptığı yorumları “garip ve çirkin” olarak nitelendiren Başbakanın bu açıklaması bizatihi “garip ve çirkin”dir.

Başbakanların, gazetecileri ve köşe yazarlarını, düşüncelerini ifade etmekten alıkoyma çabaları, hükümetlerin “çizgisine” davet etmeleri, yorumlar için “müsaade” çıkarmaları demokratik rejimlerde söz konusu bile olamaz. Bu tür müdahale, sansür ve otosansür girişimleri, basın ve ifade özgürlüğü konusunda AİHM'in verdiği ilke kararlarıyla asla bağdaşmaz.

Gazetecilerin mesleki çalışmaları basın meslek ilkeleriyle sınırlanabilir. Köşe yazarlarının, gazetecilerin işten çıkarılması ne medya patronlarının keyfi kararlarına ne de Başbakanların keyfi taleplerine bağlıdır.

Görevini yapan basın mensuplarının keyfi olarak işten atılması için çağrı yapmak, çalışanların geleceğiyle, işiyle, aşıyla oynamak, unvanı Başbakan dahi olsa hiç kimsenin hakkı da değildir, haddi de değildir.

Başbakanın, medya patronlarına yaptığı bu çağrıya karşılık biz de Başbakanı, hukuka saygı duymaya davet ediyoruz.

Etiketler :