Başkanlar Expo 2020 için fena kapıştı

Başkanlar Expo 2020 için fena kapıştı

EXPO 2020 adaylığı için Gökçek'in 'İzmir aradan çıksın' çıkışıyla başlayan Başbakan Erdoğan'ın 'aralarında anlaşsınlar' sözüyle devam eden tartışmaya İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı tarafından düzenlenen İzmir Başkanlar Kurulu Genişletilmiş Toplantısı İzmir Kordon Oteli'nde yapıldı.

Basına kapalı yapılan toplantı öncesi gazetecilerin EXPO 2020 adaylığıyla ilgili sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in 2015 EXPO'su ile ilgili başarılı bir çalışma yaptığını, hükümet, Cumhurbaşkanı ve yerel idarecilerin bu süreçte özveride bulunduğunu bildirerek, EXPO 2020 sürecinde de başından beri uğraştıklarını ifade ettiklerini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Ankara ile İzmir'in aralarında uzlaşması gerektiğini'' söylediği iddiaları üzerine Kocaoğlu, şunları kaydetti:

''Burada bir anlaşma diye bir şey söz konusu olur mu olmaz mı bilmiyorum. Ama hükümet karar verecektir. Biz İzmir'in hakkı olduğuna inanıyoruz, bunu savunuyoruz. Ama bunun için polemiğe girmenin hiçbir anlamı yok. Sayın Gökçek'in konuşmalarına ben geçtiğimiz günlerde yazılı bir cevap verdim. Ne yaptığımızı, nasıl baktığımızı anlattık. Tekrar tekrar cevap vermek ve konuyu belli yerlere, 'dedim dediğe götürmek' benim tarzım değil. Yarın valimiz başkanlığında bir toplantı yapıyoruz.

Burada, Sayın Başbakan kürsüden İzmir'in EXPO'sunu desteklediğini söyledi, diğer bakanlar söyledi. Onların vereceği karar karşısında yapacağımız bir şey yoktur. Ama ben inanıyorum ki bu kadar emek verildikten, tanıtım yapıldıktan, bu kadar para harcandıktan, bu kadar hazırlık yapıldıktan sonra hem Başbakan hem sayın Cumhurbaşkanı İzmir'in lehine inisiyatif kullanacaktır. Bunu bekliyoruz, bunun böyle olacağına inanıyoruz. İzmir'in de hakkı olduğunu inanıyoruz.''

Ankara'nın başka bir konu bulması halinde İzmir'in de deneyimlerini aktararak destek olabileceğini ifade eden Kocaoğlu, ''Bu konunun siyasi bir malzeme olacağını düşünüp düşünmediği'' yönündeki bir soru üzerine ise ''Başbakanın böyle bir bakış açısı içinde olacağına inanmadığını, aklı selim ile karar vereceğini, oradan da İzmir'in çıkacağına inandığını'' dile getirdi.

Kocaoğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'in İzmir'e yönelik iddialarıyla ilgili ise, ''Bu yoğurt yiyiş tarzıdır. Sayın Gökçek'in yoğurt yiyişiyle bizim yoğurt yiyişimiz farklıdır'' dedi.

-VALİ KIRAÇ: ''DENEYİMLERİMİZİ AKTARACAĞIZ''

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise bu konuda yarın bir toplantı yapacaklarını, Başbakan Erdoğan'a konunu nasıl iletilmesi gerektiği konusunda karar birliğine varacaklarını söyledi.

2015 EXPO'sunda edindikleri deneyimi bir rapor haline getireceklerini belirten Vali Kıraç, şu bilgiyi verdi:

''2015 EXPO'sunu kaybettiğimiz gün biz orada 2020 EXPO'suna hazırlık yapacağımızı ifade etmiştik. Türkiye, Uluslararası Sergiler Bürosu'nun düzenlediği fuarların olimpiyatına aday. Yetkisini hükümet kime verecek, bunun kararını o verecek. Biz deneyimlerimizi aktaracağız.''

Vali Kıraç, ''Başbakan Erdoğan'ın EXPO adaylığı konusunda iki kentin arasında anlaşması gerektiğini söylediği'' yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, ''Bize bu yönde bir bilgi ulaşmadı'' diye konuştu

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK'İN EXPO 2020 İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, 2020 EXPO'nun kesinlikle hakları olduğunu belirterek, ''Hakkımız olanı alacağız. İzmir bu konuda sınıfta kalmıştır ve Türkiye'ye ikinci bir mağlubiyet yaşatmaya hakkı yoktur. Aradan çekilsinler, şansları yok'' dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yıl sonu değerlendirmesinde hedefi 2020 EXPO ve İzmir oldu.

Önümüzdeki yıl en büyük hedeflerinin 2020 EXPO olduğunu belirten Gökçek, dün Valilik binasında bu konuyla ilgili bir toplantı yapıldığını ve önemli adımlar atıldığını ifade etti.

İzmir'in EXPO konusunda şansını denediğini, ancak bunu iyi kullanamadığını vurgulayan Gökçek, şöyle devam etti:

''2020 EXPO kesinlikle Ankara'nın hakkıdır ve hakkımız olanı alacağız. İzmir bu konuda sınıfta kalmıştır ve Türkiye'ye ikinci bir mağlubiyet yaşatmaya hakkı yoktur. Aradan çekilsinler. Bunu daha önce denediler ama yarışı Milano'ya kaptırdılar. Sayın Cumhurbaşkanı'nın desteği olmasaydı o kadar da oy alamazlardı. Şimdi sıra kesinlikle bizde. 2020 EXPO'yu almayı çok istiyoruz.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda ülkemizden bir ili seçecek ve sonra gidip yarışacağız. Ankara'nın şansı çok yüksek. 2010 EXPO'yu düzenleyen Shangay'ın Belediye Başkanı Han Zheng benim çok yakın arkadaşım. Geçenler de oradaydık ve Sayın Zheng bana, 'Yeter ki siz EXPO'ya aday olun. Eğer aday olursanız, uluslararası alanda Ankara'nın propagandasını ben yapacağım' dedi. Shangay, iyi bir organizasyonla tüm dünyanın sempatisini kazandı ve bize böyle açık bir desteği var. İzmir'in böyle bir şansı yok. Yeniden aday olmayı düşünmesinler artık. Bu konuda tüm Ankaralılar'ın da desteğini bekliyoruz.'' 

Etiketler :