Başkanlık sistemi gündeme gelebilir

Başkanlık sistemi gündeme gelebilir

Başbakan Erdoğan, ATV'de katıldığı programda, başkanlık sistemine olumlu baktığını ve Türkiye gündemine gelebileceğini söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ATV'de katıldığı Gündem programında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan, Türkiye'de daha öncede gündeme gelen Başkanlık sisteminin yeniden gündeme gelebileceğini ve kendisinin de bu sisteme olumlu bakacağını açıkladı.

İşte ATV Gündem programında Başbakan’ın Başkanlık sistemine dair sözleri:

- Cumhurbaşkanını halkın seçmesi başkanlık seçimine gidişin bir alıştırmasıdır.

 - Böyle bir süreç cumhurbaşkanlığı makamını güçlendiriyor. Ama başkanlık sistemine geçeceksek bu makam sembolik değil güçlü bir makam olmalıdır.

 - 2011’den sonraki süreçte halkımıza bunu götürürüz halkımız da bunu kabul ederse değişikliği yaparız.

 - Başbakan olarak 7,5 yıllık bir tecrübemiz var, 18 yaşından beri siyasetin içindeyim. Ülkemiz için ne iyi olur bunun endişesini yaşıyoruz. Önümüz nasıl tıkandı onu gördük. Bunları aşmamız lazım.

- Belki Türkiye’nin gündemine yeniden Başkanlık sistemi gelecek.

- Burada bir konsensüs oluşursa halkımız tarafından gelebilir. Ben buna olumlu bakarım. Sistemin çalışması bakımından olumlu bakarım ben buna.

- Siyasetçi kendi ayağına kurşun sıkmamalı. Dokunulmazlık konusundan da dedik ki “Gelin A’dan Z’ye herkesin dokunulmazlığı kalksın” ama buna yanaşmadılar.

- Başkanlık sisteminin en önemli özelliği kongre ve parlamentonun çok etkin olmasıdır. 411 çıkıyor bakın sonra 411’in önü atanmışlar tarafından kesiliyor.

 - ABD’de kongre onaylamadıktan sonra herhangi bir şey yapılamıyor bizde ise tam tersi.

 - Biz gerçekten kuvvetler artılığını savunuyorsan gerçek kuvvetler ayrılığı orada var.

 - ABD hak ve özgürlükler konusundan bizden daha ileride bunu yakalamakta fayda var.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :