"Başkanlık sistemini halk tartışmalı"

"Başkanlık sistemini halk tartışmalı"

ERZURUM- Erdoğan: Başkanlık sistemini demokratik parlamenter sistem içerisinde halk tartışmalı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın açılışı için geldiği Erzurum'da, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı Gençlik Merkezi'nde yaklaşık 50 üniversitenin öğrenci konseyi başkanlarıyla bir araya geldi.

Başbakan Erdoğan, Gençlik Merkezi'ndeki toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Erzurum'a yağan karın istenilen seviyede olup olmadığı sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, ''Şu anda yetkili, etkili arkadaşlarımızın ifadesine göre tam istediğimiz kadar yağdı.'' dedi.

Erdoğan, bir gazetecinin 'Birilerini davet ettiniz. (Gelin karı görün) diye. Davetinize cevap geldi mi? Gelecekler mi?' sorusuna şu karşılığı verdi: "Niye birileri diyorsunuz. Bilmiyorum ben onu. 'Muhalefet partisi Genel Başkanı'nın özellikle 27'sinde Erzurum'da olmasını isterim' dedim. Gelsin orada o coşkuyu, heyecanı görsün. 'Ne kadar bereketli, ne kadar bereketsiz o gün çok daha iyi anlayacak' dedim. Bekliyoruz akşam 19.00'da burada olursa, bereketlisini de, bereketsizini de görecek.''

'Başkanlık sistemi ile ilgili bir açıklamanız olacak mı? Sayın Gül; (Çekincelerim var) dedi. Meclis Başkanı da onu destekledi' şeklindeki bir soruya da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Değerli arkadaşlar ben bu konuyla ilgili açıklamamı çok önceleri yaptım. Bence demokratik parlamenter sistem içerisinde halk tartışmalı, tartışılmalı. Benim halkım başkanlık sistemi nedir, bunu bilmeli. Eğer bugün Amerika bunu uyguluyorsa, nedir, nasıl bir şeydir? Dünyanın çeşitli ülkelerinde yarı başkanlık sistemi var. Nedir, ne değildir? Şimdi tabi değişik yaklaşımlar filan var. Bunlar olabilir. Ama bunun milletin tartışmasından kaçmak, çekinmek bu demokratlığa terstir. Bunu da özellikle ifade etmem lazım.'' şeklinde cevap verdi.

Başbakan Erdoğan: Terörle mücadelede terörü doğuran istismar zeminlerinin de ortadan kaldırılması gerekiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Terörle mücadele tek başına güvenlik tedbirleriyle başarıya ulaşacak bir mücadele değildir. Topyekün bir bir mücadeleyi gerektiriyor. Terörle mücadele yapıldığı kadar terörü doğuran istismar zeminlerinin de ortadan kaldırılması gerekiyor." dedi.
Erdoğan, Erzurum'da Türkiye'nin dört bir yanından gelen gençlerle yaptığı görüşmede milli birlik ve kardeşlik projelerini anlattı. Türkiye'nin en önemli meselelerinden birinin terör meselesi olduğunu belirterek, "Hükümet olarak bu kronik meseleyi çözüm yoluna koymak Türkiye’nin kalkınmasına ilerlemesine özellikle de birlik ve bütünlüğüne tehdit teşkil eden bu meseleyi gündemden çıkarmak için yoğun bir gayret içine girdik. Yaşanılan tecrübe bize çok net olarak şunu gösterdi. Terörle mücadele tek başına güvenlik tedbirleriyle başarıya ulaşacak bir mücadele değildir. Bunun diploması boyutu vardır, bunun sosyo ekonomik boyutu vardır, bunun psikolojik boyutu vardı, bunun eğitime yönelik boyutu vardır. Terörle mücadele topyekün bir bir mücadeleyi gerektiriyor. Terörle mücadele yapıldığı kadar terörü doğuran istismar zeminlerinin de ortadan kaldırılması gerekiyor. İşsizliği, yoksulluğu, dışlanmışlığı, çözmediğiniz sürece insanlara insanca bir yaşam imkanı sunmadığımız müddetçe demokratik standartları en modern en ileri seviyelere ulaştıramadığınız sürece terörün beslendiği bataklığı kurutmamız da mümkün olmayacaktır. Bu bakımdan 'milli birlik ve kardeşlik projesi' adını verdiğimiz süreç işte bu gerçekten hareketle yola çıkmıştır." diye konuştu.
Projelerinin 4 temel taş üzerine olduğunu ifade eden Erdoğan, "Projemiz planlamamız 4 temel taş üzerindeydi. Eğitimdi, sağlıktı, adaletti, emniyetti. Eğer eğitimde başarılı olamazsak bunun hiç bir anlamı yok. Eğitilmiş bir toplum ama sağlıksız. Onun için sağlığı başarmamız lazım dedik. Adaletsiz bir toplum hiç bir işe yaramaz. Onun için adaletin tesisi dedik. İnsanın mal can güvenliğini olması, hudut güvenliklerimizin olması için de emniyet dedik. Ve olaya böyle baktık. Bunun üzerine tabi ki ulaşım, tabi ki enerji, tabi ki tarım. Bütün bunlar bu 4 temel taşın üzerinde yükselecek dedik." ifadelerini kullandı.
Kenar mahalleleri merkeze taşımayı hedeflediklerini belirten Başbakan Erdoğan. "Bu benim ta belediye başkanlığımdaki hayalimdi. Belediye başkanlığım dönemimde de hep kenarı merkeze taşımanın gayreti içerisinde olduk. Arkadaşlarımla hep bunun üzerine gittik. Bazıları köşkleri bizim halka açışımızı hep yadırgadılar. Çay fiyatını kahvehanedeki fiyatın altına düşürmemizi, simit fiyatını düşürmemizi yadırgadılar, Bizim derdimiz orta gelir grubunu altındaki bir vatandaşımızın rahatlıkla buraya gelip aileci yemeğini yiyebilmesii. O orada yemeğini yediği zaman dünyaya daha farklı bakacak. Hayata daha farklı bakacak. Hepsinden öte öz güvenini kazanacak ve diyecek ki ben insanım. Bana değer veriliyor. Bunu eğitimde görmesi lazım sağlıkta da görmesi lazım." diye konuştu

CİHAN
 

Etiketler :