Başkent'e bomba gibi düşen iddia

Başkent'e bomba gibi düşen iddia

Solcu gazetenin yazarı yazdı: Ulusalcılar yeni parti kuruyor...

Son seçimden önce İP ve CHP'nin önde gelen ulusalcıları ile ilişki kurmuş, yeni parti önermişlerdi. CHP'nin Kürt açılımı sonrası bu parti somutlaştı. Kulislerde başkanın adı bile belli: İsa Gök

Yukarıdaki dikkat çekici analizin sahibi Birgün Gazetesi yazarı Enver Aysever.. İşte Aysever'in iddialarına göre CHP içerisinde Kılıçdaroğlu'na bayrak açan isimlerin dışarıdaki ulusalcı blokla atacağı adımlar ve CHP'nin önde gelen isimlerinin bu hareket karşısındaki tavrı:

CHP'nin Kürt sorunu üstüne yaptığı son hamlenin ardından ortaya çıkan hava ulusalcı kesimle liberal kanat arasındaki uçurumun derinleştiğini gösteriyor. İp eksenli bir grup isim CHP'nin önde gelen ulusalcıları ile yeni bir parti projesi üzerinde anlaşabilir.

ULUSALCI ÇEVRENİN ETRAFINDA TOPLANACAĞI İSİM

Kılıçdaroğlu'na bayrak açan İsa Gök adı da kulislerde öne çıkanlardan. Hem Sav hem de Baykal çevresi ile sorunlar yaşamış Gök'e parti dışındaki çevrelerden ilgi büyük. Ulusal çevreler Gök etrafında toplanmanın ihtimal dahilinde olduğunu söylüyor.

Ankara'da bir süredir herkesin bildiği bir sır konuşuluyor. CHP'nin özellikle Kürt sorunu üstüne yaptığı son hamlenin ardından ortaya çıkan hava, ulusalcı kesimle liberal kanat arasında uçurumun derinleştiğini gösteriyor. Son seçimlerden önce İP, TGB eksenli bir grup isim, CHP'nin önde gelen ulusalcılarıyla ilişki kurmuş ve yeni bir parti projesi üzerinde anlaşmayı önermişlerdi. O dönem bölünmenin tarafı olmak istemeyen CHP içindeki ulusalcı kanat temsilcileri bu öneriyi reddetmişti. Ancak gelinen nokta artık ayrılığın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.

TGB'LİLER UMUT OLDU

Yeni anayasa arayışlarına tamamen karşı duran bir kesim, uzun süredir ülkenin dört yanında çeşitli oturumlar yapıyor. CHP'nin ulusalcı kanadının da katıldığı bu toplantılarda, Kemalizm ekseninde yeni bir oluşum mesajı veriliyor, özellikle TGB'li gençlerin çalışmalarının ses getirmesi, yeni bir taban bulmak için umut veriyor bu çevrelere. Uzun süredir hapiste olan Doğu Perinçek'de bu modele sıcak bakıyor. Yeni bir siyasal yapılanma bu eksen üzerinde tartışılıyor. Kuşkusuz bu süreç derin tartışmalar yaratacak. Perinçek'in bir cephe kurma arayışı çerçevesinde geri çekileceği ve güvendiği bir ismin etrafında örgütlenmeye başlanmasını desteklediği biliniyor. Hatta Şahin Mengü'ye genel başkanlık teklif ettiği söylentisi yaygın. Mengü'nün bu teklifi reddettiği ve CHP'li kitlenin birlikte hareket edeceği dillendiriliyor.

ÖNDER SAV CEPHESİ

Sav, bu sürecin serinkanlı-izlenmesi gerektiği görüşünde.Partinin ekseninin kaydığı görüşünü benimsiyor, ancak yeni bir yapılanma noktasında isteksiz. Sav'a yalan kesimlerin bazısı CHP içinde bir çözüm üretilemeyeceğini düşünse de, önder Sav'ıri deneyimli ve tabana yakın bir siyasetçi olarak beklemeyi yeğlediği görülüyor. Meclis grubunun giderek daha huzursuz olduğu artık açıkça ortaya çıkmış durumda. Nur Serter'in geçen hafta Kılıçdaroğlu'yla restleştiği ve istifanın eşiğinden döndüğü de biliniyor. Partinin bu sürecinde kurultaya kadar hazırlıkların tamamlanacağı beklentisi yüksek! Kopuş olması halinde ortaya çıkacak yeni tablonun büyük bir cephe partisi yönünde olacağı söyleniyor. Ancak Serter de Sav gibi düşünüyor, Kılıçdaroğlu ve ekibinin geçici olduğu ve esas partinin sahiplerinin kendileri olduğu fikri hakim.

BAYKAL SESSİZ VE KIZGIN!

Baykal, yakın çevresine uzun süredir Kılıçdaroğlu1 yönetiminden rahatsız olduğunu söylüyor. Hemen her konuda partinin iyi yönetilmediğini düşünen Baykal, yeni bir oluşum için henüz sinyal vermiş değil, özellikle tabandan gelen baskıların artması halinde bu sürecin iyice hızlanacağı iyice dillendiriliyor. Kaset komplosunun partisinden ayrılması için hazırlandığını düşünüyor Baykal.

Onur Öymen gibi kurmaylar CHP'nin çizgi sapması karşısında susmanın suç olduğu görüşünde, önümüzdeki kurultaydan umudunu kesmiş büyük bir kitle, Kürt sorununa, yönelik partinin takındığı tutumun temel ilkelerden sapma olduğu görüşünde. Kılıçdaroğlu'nun dar bir kadroyla hareket etmesi sert dille eleştirilerken, parti, içinde çatışma ortamı yaratıldığım söylüyorlar.

YENİ BİR PARTİ VE GENEL BAŞKAN İSA GÖK!

Kılıçdaroğlu'na karşı bayrak açarak, son kurultayda kendinden sıkça söz ettiren İsa Gök adı da kulislerde öne çıkanlardan. Hem Sav, hem Baykal çevresiyle sorunlar yaşamış olan Gök'e parti dışı çevrelerin ilgisi büyük. Ulusalcı çevreler, Gök etrafında toplanmanın da ihtimal dahilinde olduğunu söylüyor. Tüm bunları bilen, gören Kılıçdaroğlu'nun kurultayda yanına ulusalcıları da rahatlatacak kimi isimleri alacağı da dilleniyor.

NE OLUR?

CHP'nin içinde artarak itiraz sesleri yükselir. Kurultay sürecine doğru tepkiler artar, ancak kopma olmaz. Kimi gruplar kurultaydan farklı kazanımlarla çıkar, düş kırıklığı yaşayanlar birbirine kenetlenir. Muhtemelen yerel seçimlere dek bu böyle gider. Ancak gel-git yaşayan Kılıçdaroğlu, bir manifestoyla kurultaya gitmez ve yerel yönetimler seçiminde başarısızlık yaşarsa koltuğu koruması zor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.