Başörtülü Türk kızının büyük başarısı

Başörtülü Türk kızının büyük başarısı

Stockholm’de 40 bin kişilik dev Arena futbol stadyum inşaatı Türkiye kökenli başörtülü bir kıza emanet.

Stockholm’de 40 bin kişilik dev Arena futbol stadyum inşaatı Türkiye kökenli başörtülü bir kıza emanet. İsveç’in en büyük inşaat şirketi PEAB’ın bünyesinde mühendislik yapan Türkiye kökenli 25 yaşındaki Yelda Ugan, Stockholm’de inşaatı devam eden 40 bin kişilik Arena futbol stadyumunun sağlamlığı ve kalite kontrolü, çevre düzeni ile ilgili hayati konularından sorumlu olarak mühendislik ve denetim görevini yürütüyor.

ATİLA ALTUNTAS/STOCKHOLM

PEAB bünyesinde kısa süre zarfında yaptığı başarılı işlerle dikkatleri üzerine çeken genç mühendis, İsveç basınından da büyük ilgi görüyor. Konya’nın Kulu ilçesinden gelen bir işçi ailenin İsveç’te dünyaya gelen çocuğu olan Ugan, Nacka Mühendislik Fakültesini 2009 yılında bitirdikten sonra, PEAB şirketinde staj yapmaya başlar. İlk iş olarak Stockholm’de bulunan dünyaca ünlü Grand Otel’in yenilenmeye ihtiyacı olan 10 odasının bakım tadilatının başında durur. Başarılı geçen ve beğenilen tadilat, şirket şefinin dikkatini çekmesi üzerine, o tarihlerde sıfırdan yapılacak olan Stockholm’ün Sollentuna bölgesindeki Kilise inşaatının başına getirilir. Müslüman ve başörtülü olduğu için ilk başta papaz tarafından hafif şaşkınlıkla karşılansa da, genç mühendis Ugan’ın kurduğu seviyeli diyalog ve çıkarttığı başarılı iş, kısa sürede din adamının da takdirini kazanmasına neden olur. Bu güzel diyalog İsveç gazetesine, ‘’Hoşgörünün gülen yüzü’’ isimli haber başlığı ile yansır. Ayrıca Ugan bu arada, Veliaht prenses Victoria’nın eşi İsveç prensi Daniel’e ait özel spor salonunun inşaatının da mühendisliğini üstlenir ve yapımını kısa sürede tamamlayarak zamanında teslim eder. Arka arkaya aldığı inşaat yapılarını başarıyla tamamladıktan sonra çıkarttığı işlerden oldukça memnun kalan PEAB şirketi 25 yaşındaki genç mühendis Ugan’a şimdilerde yapımı devam eden ve İsveç’in uluslararası futbol turnuvalarına ev sahipliği yapacak 40 bin kişilik arena stadyumunu emanet etti.

Hayalindeki mesleği icra ettiği için çok mutlu olduğunu belirten Ugan, kısa sürede yakaladığı başarının ardında işini çok severek yapmasının yattığını söyledi. Genelde inşaat mühendisliği denildiğinde erkek egemen bir sektör akla geldiğini vurgulayan Ugan, ‘’ Üniversite çağında bulunan ve göçmen kökenli bayanlara bir çağrıda bulunarak “İnşaat sektöründe kadın gözünün ve kadın bakış açısının çok önemli olduğunu ve yeteneklerini sergilemek için düşünülenin aksine en iyi ortamın inşaat sektörü olduğunu belirtti.

Özellikle İsveç’te son yıllarda iş arayan göçmen kökenli gençlerin isim değişikliği yaparak ve yabancı kökenli olduğunu saklayarak iş aradığına işaret eden, Ugan, İsveçli gazetecilerinde en çok kendisine bu konuda sorular sorduklarını belirtti. Geçmişini, kökenini ve ismini saklayarak iş başvurusu yapmanın yanlış olduğuna değinen Ugan, ‘’Öncelikle bir işe başvuracak yabacı kökenli gencin,  İsminden ve kökeninden gurur duyup kendine güvenmesi gerekir. Sen kendine güvenmesen başkaları da güvenmez. Eğer isminden dolayı iş başvurusunda bir problem yaşayacağına inanılıyorsa, telefonla veya mektupla kendini tanıtma yerine özel randevu alarak daha verimli bir sonuç alabilir’’diye tavsiyede bulundu.

İnşaat sektöründe yabancı kökenli ve Müslüman başörtülü bir bayan olarak çalışmaktan dolayı iş çevresinden ve toplumdan hiçbir tepki almadığını dile getiren Ugan aksine İsveç medyasının yaptığı olumlu haberlerin PEAB şirketinin marka değerine pozitif anlamda değer kattığını söyledi. 

008.20120206001558.jpg

intervju-...jpg

u.20120206001936.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum