Başörtüsü yasağına büyük tepki

Başörtüsü yasağına büyük tepki

Renault'nun tüketim kooperatifine çalışanların başörtülü eşleri ve yakınlarının alınmamasına tepkiler sürüyor.

İnsan Hakları ve Mazlumları İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), başörtülüleri kantine bile almayan Renault'yu devlet erkanına ve şirketin Fransa'daki merkezine şikayet etti.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e konuyla ilgili birer mektup gönderen MAZLUMDER, Renault'nun Türkiye'deki genel müdürlüğü ve Fransa'daki merkezine konuyla ilgili dilekçe göndererek, insan haklarına aykırı sözkonusu durumu sordu.

 

Bursa merkez PTT'den devlet erkanı ve Renault genel merkezine yazdıkları mektupları gönderen MAZLUMDER üyeleri, fabrikanın başörtülülere karşı tutunduğu çağdışı tavra tepki gösterdi. Gazetecilere bir açıklama yapan MAZLUMDER Bursa Şube Başkanı Hasan Ünal, yıllardır devlet eliyle yürütülen başörtüsü yasağıyla ibadet ve inançlara müdahale edilerek ayrımcılık uygulandığını söyledi.

 

Özel sektörün de yasağın devlet eliyle yürütülmesinden cesaret alarak ayrımcılığa sebep olduğunu savunan Ünal, "Daha evvel Tofaş ve Bosch'da olduğu gibi Renault da başörtülülere karşı ayrımcılık tutumuna girdi. Fabrikanın kooperatifine başörtülü almayan fabrika hakkında gereğinin yapılması için devlet erkanına şikayet ediyoruz. Konuyla ilgili yazdığımız mektubu devletin zirvesine gönderiyoruz. İnsanları, emekleriyle inançları arasında tercihe zorlayan bu ayrımcılık suçunun biran evvel önlenmesi ve her türlü yasak ve engellemelerin kaldırılması gerekiyor. Renault, ibadetini yapan çalışanlara baskı yaparak, ibadet alanlarını kapatma yoluna gitmiştir. Çalışanları fişleyen fabrika, işten çıkarma tehditleriyle baskı uyguluyor. Dernek olarak konunun takipçisi olacağız." dedi.

 

Hem Renault'nun Türkiye'deki genel müdürlüğüne hem de Fransa'daki şirket merkezine konuyla ilgili müracaatta bulunduklarını anlatan Ünal, gelecek cevaba göre fabrika hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Dernek, konuyla ilgili Başbakanlık İnsan Hakları Daire Başkanlığı'na da konuyu taşıdı. Açıklamanın ardından Ünal ve beraberindeki dernek üyeleri, PTT'den hazırlanan mektupları ilgili adreslere gönderdi.

 

MEKTUPTA NELER VAR?

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilen mektupta şu ifadelere yer verildi:

 

"Bursa işletmelerinde işlenen ayrımcılık suçları Nazi zulmünü bile geride bırakmıştır. Yasağın devlet eliyle sürdürülüyor olmasından cesaret alan ve durumdan vazife çıkartan kimi fabrikalar istihdam gücünü kullanarak yasağı hayatın her alanına yaymış durumdadır. 2008'de namaz kıldıkları için işçileri işten çıkaran Renault, zulmünde sınır tanımadığını gösterircesine elinde tuttuğu istihdam gücüne dayanarak yeni bir zulüm sergileyerek başörtülüleri kantine bile almaz hale gelmiştir. Başörtülü bir kadını fabrika çalışanları için hizmet veren kooperatif merkezine almayan fabrika ayrımcılığa uğrayan aileyi aşağılamıştır. Aile işten atılma korkusuyla görüşme taleplerimizi geri çevirmiştir. Bu zulme birilerinin 'dur' demesi gerekiyor. İnsanların iş ve aş ihtiyaçlarını zaaf, istihdram gücünü de baskı ve zulüm aracı olarak görenlerin bir an evvel durdurulması gerekir. Sizden hızla yayılan bu tür hak ihlallerinin engellenmesini istiyoruz." (CİHAN)

Etiketler :