Başsavcı hakim karşısında...

Başsavcı hakim karşısında...

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk’in ilk duruşması bugün görülecek.

Yargı ve asker ile hükümet arasında büyük bir krize neden olan Erzurum’daki Ergenekon davası bugün başlıyor. İddianamede “beyaz yakalı failler” olarak nitelenen ve aralarında Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk, eski Erzincan yeni Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan ile MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir’in de bulunduğu 10’u tutuklu 14 sanık bugün Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

Erzincan'daki ''silahlı terör örgütü'' davası kapsamında Erzurum Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu tutuklu sanıklar sabah saatlerinde adliyeye getirildi

Yetkileri kaldırılmıştı

Başsavcı Cihaner’in gözaltına alınmasının ardından toplanan HSYK, soruşturmayı yürüten savcı Şanal’ın da aralarında olduğu 4 özel yetkili savcının yetkilerini kaldırmış ve yerlerine 3 yeni savcı atamıştı. HSYK, bu kararına gerekçe olarak başsavcılar hakkındaki soruşturmanın müfettişler tarafından yürütülmesi ve davanın da Yargıtay’da açılması gerektiğini göstermişti. Adalet Bakanlığı bu karara sert tepki göstermişti. HSYK’nın yetkilendirdiği Özel yetkili Erzurum Başsavcı Vekili Taner Topsakal ise HSYK kararının aksine Cihaner ve diğer sanıklar hakkındaki soruşturmayı tamamladı ve davayı da Erzurum’da açtı.

“Beyaz yakalı failler”

İddianamede, sanıkların konumunun, bu kişilerin terör örgütü üyesi olduğu iddiasına inanmayı güç kıldığı belirtilerek, “Terör örgütü asıl gücünü, beyaz yakalı faillerin halkta oluşturduğu bu algı yanılgısını ve kamu gücünde bulunan eşsiz terörle mücadele tecrübesinin farklı kulvarda gelişmiş olmasını istismar etmekten almaktadır” denilmişti.

Erzincan’daki yargı, güvenlik ve istihbarat bürokrasisini vuran Ergenekon soruşturmasının fitilini Başsavcı Cihaner’in İsmailağa ve Fethullah Gülen cemaatlerine yönelik soruşturması ateşlemişti. Özel Yetkili Erzurum Savcısı Osman Şanal, bu cemaatlerin silahlı olduğu ve özel yetkili savcılığın soruşturması gerektiği iddiasıyla Cihaner’den dosyaları istemişti. Buna rağmen davanın iddianamesinde Cihaner ve diğer sanıkların cemaatlere yönelik silahlı örgüt suçlaması yapılmasını içeren Albay Dursun Çiçek imzalı İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı uygulamaya sokmak suçlaması yöneltiliyor. İddianamade, jandarmanın Gülen cemaatine yönelik haber elamanı kullanarak yaptığ istihbarat çalışması da “Ergenekon faaliyeti” olarak değerlendiriliyor.

Berk gelecek mi?

Soruşturma aşamasında savcılığın talebine rağmen ifadesi alınmayan orgeneral Saldıray Berk’in duruşmaya katılıp katılmayacağ ise merakla bekleniyor. Berk, iddianamede Ergenekon’un Erzincan yapılanmasının en üst düzeydeki yöneticisi olarak suçlanıyor. Ayrıca Berk’in, Albay Gençoğlu’nun gözaltına alınarak Erzurum’a getirildiği gün askeri bir konvoyu şehirde dolaştırmasının da yargıya gözdağı verme girişimi olduğu iddia ediliyor.

İddianamede Erzincan Çatalarmut Baraj Gölü’nde 27 Ekim 2009’da bir ihbar sonucu 13 adet el bombası ile 350 merminin jandarma tarafından oraya konularak Emniyet’e komplo hazırlığı yapıldığı ve bunun için gizli tanıklar üzerinde baskı kurulduğu iddia ediliyor.

40 yıl hapsi isteniyor

Bir numaralı şüpheli olarak Orgeneral Saldıray Berk’in adının geçtiği iddianameye göre sanıklar “Ergenekon üyesi olmak” suçundan 7.5 ila 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Ancak Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında istenen ceza “terör örgütü üyeliği, tehdit ve sahtecilik” suçlarından 15 yıldan 40,5 yıla kadar hapsi buluyor. Daha önce Yargıtay’da hakkında 26 yıla kadar dava açılan Cihaner hakkında istenen toplam ceza 66.5 yılı buldu. En yüksek ceza Cihaner’e istendi. Berk hakkında istenen ceza ise 15 yıl.

SANIKLAR VE GÖREVLERİ TUTUKLU SANIKLAR: Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Nedim Ersan, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut, Yaylabaşı Karakol Komutanı Murat Yıldız, Astsubaylar Orhan Esirger ve Şenol Bozkurt, MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir ile MİT mensupları Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel.

TUTUKSUZ SANIKLAR: 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan, 3. Ordu İstihbarat Başkanlığı Plan Eğitim Subayı Ahmet Saraçlar ve Erzincan’da av bayiliği yapan Yaşar Baş.

GİZLİ TANIKLARIN İDDİALARI

Davanın en tartışmalı konularından biri de en önemli delillerin gizli tanık ifadeleri olarak gösterilmesi oldu. İddianamede, ifadeleri yer alan gizli tanıklardan “Munzur”, “Efe”, “X” kod adlı gizlik tanıklar üzerinde baskılar olduğu ileri sürüldü. 12 gizli tanığın iddialarından bazıları ise şunlar:

- Albay Dursun Çiçek, 2009’da Erzincan’a gelerek otelde kaldı, Cihaner ve komutanlarla görüştü.

- İliç Savcısı Bayram Bozkurt, av sırasında öldürülmek istendi. Savcıya, “motor” tabir edilen bayanlarla tuzak kurulmaya çalışıldı.

- Sokak çocukları silah ve uyuşturucu taşınması işlerinde kullanıldı.

- İsmailağa cemaati soruşturması sırasında 8 aylık hamile kadın ikiz çocuklarını düşürdü. Sanık jandarma personeli bu kadını, şikayetçi olmaması için tehdit etti.

- Darbeden sonra belediye başkanı ve muhtar olacak kişiler önceden belirlendi.

Etiketler :