Batı Balkanlar'da Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri düzenlendi

Batı Balkanlar'da Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri düzenlendi

Batı Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Karadağ ve Hırvatistan'da 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla birçok etkinlik yapıldı.Bosna Hersek'in...

SARAYBOSNA (AA) - Batı Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Karadağ ve Hırvatistan'da 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla birçok etkinlik yapıldı.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da kadınlarla dayanışma yürüyüşü gerçekleştirilirken, tarihi Başçarşı'da buluşan 1000'e yakın kadın, Skenderija'ya kadar yürüdü ve ellerinde kadın haklarıyla ilgili dövizler taşıdı.

Uluslararası Kadınlar İçin Kadın Derneği Direktörü Seida Saric, yürüyüş sonrası yaptığı konuşmada, kadınların başarılarının teşvik edilmesinin önemli olduğunu ve bunun için çaba gösterdiklerini söyledi.

Vitez şehrindeki Ahmicanke Kadın Derneğinden Hasija Ahmic ise kadınların haklarında her geçen yıl daha fazla kazanım elde ettiklerini belirterek, eşit ücret anlayışının yayılması ve kadınların istihdamda daha fazla yer alması gerektiğini vurguladı.

Başkent Saraybosna yakınlarında bulunan Usivak sığınma merkezinde de Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Bosna Hersek Yabancılar Dairesi işbirliğinde kadın göçmenlere yönelik sergi ve defile düzenlendi.

IOM Bosna Hersek Şefi Laura Lungarotti, bugün aynı zamanda kadınların cesareti ve gücünün de kutlandığını belirterek, Usivak'ta 36, Bosna Hersek genelinde ise 51 göçmen kadının bulunduğu bilgisini paylaştı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden gelen Angela Panda da tarihe adını yazdıran kadınların unutulmaması gerektiğini söyleyerek, "Birçok ülke geçtik, çok farklı insanlarla tanıştık. Buradaki insanlar bize kalpten bir sevgi ve yardım eli uzattı." dedi.

Bosna Hersek'in Banja Luka kentinde de Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi.

- Karadağ ve Hırvatistan

Karadağ'ın başkenti Podgorica'da Kadın Hakları Merkezi tarafından "Zorbalık ve Adaletsizliğe Karşı Koyma" sloganıyla yürüyüş yapıldı.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de 7 yıldır geleneksel olarak fAKTIV Feminist Kolektifi tarafından düzenlenen "Mutfakta grev, sokakta grev" sloganıyla akşam yürüyüşü gerçekleşti.

Ülkedeki enflasyon, sağlık ve eğitim sistemindeki boşluklar, şiddet gibi sorunlara dikkati çeken kalabalık, kadınların eşit haklara sahip olması çağrısında bulundu.

Akşam yürüyüşü Zagreb'in yanı sıra ülke genelindeki diğer birçok kentte de yapıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.