Batı Şeria'da esirler günü dolayısıyla gösteriler organize edildi.

Batı Şeria'da esirler günü dolayısıyla gösteriler organize edildi.

Filistinli kurum ve kuruluşların çağrısı üzerine Batı Şeria'nın Ramallah kentinde yüzlerce kişi bir araya geldi.

RAMALLAH (AA) – İşgal altındaki Batı Şeria'nın birçok kentinde "17 Nisan Filistin Esirler Günü" münasebetiyle gösteriler düzenlendi.

İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin resimleri ile Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, uluslararası kurulumlara "Filistinli esirlere yönelik ihlallerin son bulması ve derhal serbest bırakılmaları için harekete geçme" çağrısı yaptı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Filistin Esirler Günü, Filistin halkının ve liderliğinin tutuklulara olan desteğinin göstergesidir." dedi.

Ebu Yusuf, İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin "özgürlük esirleri" olduğuna dikkati çekerek, uluslararası topluma "Filistinli esirlerin yaşadıkları zorlu koşulların son bulması ve serbest bırakılmaları için müdahale etme" çağrısında bulundu.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana cezaevlerindeki Filistinlilere yönelik artan ihlallerini kınayan Ebu Yusuf, "İsrail'in Gazze Şeridi'nden yüzlerce hatta binlerce Filistinliyi esir aldığını ve bunlara yönelik savaş suçu işlediğini" vurguladı.

Ramallah'ın yanı sıra Batı Şeria'nın diğer kentlerinde de çeşitli gösteri ve faaliyetler düzenlendi.

Öte yandan Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada, "7 Ekim'in İsrail'in Filistinli esirlere yönelik uygulamalarında köklü değişiklikler getiren bir dönüm noktası olduğu ve bunun her düzeyde doğrudan Filistinli esirlere yansıdığı" belirtildi.

Açıklamada, "İşgal devleti makamları, çeşitli düzeylerde esirlere karşı korkunç suçlar işledi. Sistematik işkence, tıbbi suçlar ve açlık politikası 16 tutuklunun ölümüne yol açtı. Bunun yanı sıra, çocuklar, yaşlılar ve hastalar dahil olmak üzere kadın ve erkek esirleri hedef alan ihlaller, işkence operasyonları ve saldırılar söz konusu." ifadesi kullanıldı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara saldırısı başlattığı günden bu yana binlerce Filistinliyi alıkoyduğuna aldığına dikkat çekilen açıklamada, Gazze'den alıkonulan Filistinliler meselesinin zorlu bir kaybetmeye dönüştüğü vurgulandı.

Filistin Esirler Heyeti, dün, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de kimlikleri belirlenen 16 ve belirlenemeyen onlarca Filistinli esiri öldürdüğünü duyurmuştu.

Filistin Esirler Heyetinden daha önce yapılan yazılı açıklamada İsrail gözaltı merkezleri ve hapishanelerinin 7 Ekim'den sonra "tam bir mezbahaya dönüştüğü", her türlü işkence ve darbın uygulandığı belirtilmişti.

FKÖ'ye bağlı Filistin Ulusal Konseyi 1974'te 17 Nisan'ı "Filistin Esirler Günü" olarak ilan etmişti. Filistinliler, her yıl bu tarihte çeşitli etkinlikler, eylemler ve sempozyumlar düzenleyerek tutuklular meselesini dünya gündemine getirmeye çalışıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.