Batı Şeria'da göç başladı

Batı Şeria'da göç başladı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayımlanan rapor terör devleti İsrail'in gerçek yüzünü birkez daha deşifre etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayımlanan raporda İsrail'in büyük çoğunluğunu kontrol ettiği Batı Şeria'da Filistinlilere karşı gayrimeşru şekilde sert ayrımcılık yaptığı örneklerıyle ortaya konuldu.

Dün açıklanan raporda İsrail'in, Batı Şeria'daki Filistinlileri temel ihtiyaçlarından mahrum bırakırken, Yahudi yerleşim birimindeki Yahudilere ise aşırı derecede kolaylık sağladığı kaydedildi.

166 sayfalık rapor, kapı komşusu olan veya yan yana yaşayan Filistinliler ve Yahudilere karşı İsrail devletinin uygulamaları temel alınarak hazırlandı. Raporun özetinde HRW Dış İlişkiler Müdür Yardımcısı Carroll Bogert, "Hemen yanlarındaki Yahudi yerleşimciler devletin verdiği bütün imkânlardan sonuna kadar faydalanırken, Filistinliler sadece ırklarından, etnik kökenlerinden dolayı elektrikten, sudan, okuldan, yoldan mahrum bırakılarak sistematik olarak ayrımcılığa uğruyorlar." ifadelerini kullanıyor. İsrail'in ayrımcı politikasının Filistinlileri göç etmeye zorlama amacında olduğu belirtiliyor. HRW'nin sonuçlarını aktardığı Haziran 2009 tarihli bir araştırmaya göre Batı Şeria'nın yüzde 60'ını kapsayan ve "C Bölgesi" adı verilen İsrail kontrolündeki bölgede ve Doğu Kudüs'te 2000 yılından bu yana burada yaşayan Filistinlilerin yüzde 31'i yer değiştirmiş. Ayrıca bu iki bölgede 1992'de 241 bin olan Yahudi nüfusun 2010'da 490 bine ulaştığı bilgisi veriliyor.

Raporda 1929 yılında kurulmuş Beytüllahim'deki Jubbet El-Dhib adlı köye ulaşım için yol bulunmadığından sadece yürüyerek ulaşılabiliyor. Okul olmayan köyde elektrik bulunmuyor. İsrail yönetimi, uluslararası bazı kuruluşların köye güneş enerjisinden elektrik üreten sistem kurmasına da izin vermemiş. Köylüler ışık kaynağı olarak mum ya da gaz lambalarını kullanıyor. Köyden sadece 350 metre uzaklıkta ise Sde Bar adlı bir Yahudi yerleşimi bulunuyor. 1997'de kurulmuş olan yerleşim yeri, Kudüs'e milyon dolarlık bir "Lieberman Karayolu" ile bağlanmış. Burada bir lise bulunuyor; ancak bu okula sadece Sde Bar'da yaşayanlar gidebiliyor.
 



 

Etiketler :