Batı'nın Taliban'la görüşme yapması gerekir

Batı'nın Taliban'la görüşme yapması gerekir

Hollanda İçişleri Bakanı Guusje ter Horst, Afganistan'daki sorunların çözümü ve barışın hâkim olması için Batı'nın Taliban'la görüşme yapması gerektiğini ileri sürdü.

Afganistan'daki askerî birliğinin görev süresinin uzatılıp uzatılmayacağını tartışan Hollanda'da İçişleri Bakanı ilginç bir çıkışta bulundu. Batılı devletlerin çözüm için Taliban güçleriyle barış görüşmeleri yapması gerektiğini ileri süren İşçi Partili (PvdA) Bakan Guusje ter Horst, dikkatleri üzerine çekti. Bakan'ın bu açıklamasına Dışişleri Bakanı'nın yanı sıra muhalefet partileri de tepki gösterdi.

İki yıl önce yaptığı benzer açıklamaların arkasında durduğunu ifade eden Bakan Guusje ter Hoorst, Het Parool Gazetesi'ne verdiği demeçte, "Ben hâlâ Taliban ile konuşulması gerektiğini düşünüyorum, hem de eskisinden daha güçlü bir şekilde." dedi. İçişleri Bakanı, sadece Hollanda'nın değil tüm Batı'nın da Taliban'la görüşmeler için inisiyatif alması gerektiğine işaret etti. "Hollanda'nın tek başına gidip Taliban'la görüşmesi gerektiğini söylemiyorum. Benim kastettiğim Batılı devletler." diyen Guusje ter Horst, görüşmelere ilişkin en önemli şartın ise Taliban'ın, şiddetle arasına mesafe koyması olacağını kaydetti.

Taliban güçlerinin farklı düşüncelere sahip kimselerden meydana geldiğini, grup içinde aşırı olanlar gibi makul düşünenlerin de olabileceğini kaydeden Guusje ter Horst, makul düşüncede olanlarla konuşma imkânlarının oluşturulması düşüncesinde olduğunu belirtti.

İki sene önce de 'şiddete son vermeleri durumda Taliban güçleriyle barış görüşmeleri yapılabileceği' yönünde açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı, o zaman olduğu gibi şimdi de büyük bir tepki çekti. Ter Horst'un açıklamalarından rahatsız olan Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, Batı'nın Taliban'la değil, Afganistan hükümetiyle konuştuğunu hatırlattı.

Herkesin kendi sorumluluk alanı bulunduğuna işaret eden Dışişleri Bakanı, meslektaşına, ülkenin güvenliğinin daha da iyileştirilmesi için gidip polis sendikalarıyla görüşmesini tavsiye ederek, görev alanı dışında konuşmamasını ima etti.

İki bakan arasında baş gösteren görüş ayrılığının hükümette çift başlı bir görüntü oluşturduğunu belirten muhalefet partileri ise 'hükümet tek ağızdan konuşmalı' tezini savundu

Etiketler :