Batum AK Parti'yi 3'e böldü!

Batum AK Parti'yi 3'e böldü!

Başbakan Erdoğan, Batum için savcıları harekete geçmeye çağırdı. Ancak AK Parti'de yargılama konusunda uzlaşmazlık var.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum hakkında "kağıttan kaplan" sözleri nedeniyle Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın TCK 301'den dava açmak için Adalet Bakanlığı'ndan izin istemesi AK Parti'yi sıkıntıya soktu. Başbakan Tayyip Erdoğan, savcıları harekete geçmeye çağırmasına karşın partisinde yargılama izninin verilmesi konusunda görüş ayrılığı yaşanıyor.

Erdoğan, Batum'a açıklamasının hemen ardından tepki gösterip, "gereğinin yapılması" için savcıları harekete geçmeye çağırmıştı. Ancak Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı, Batum hakkında TCK 301. madde kapsamında dava açmak için Adalet Bakanlığı'ndan izin istemesi, AK Parti'yi zora soktu. Parti içinde izin konusunda öne çıkan üç görüş şöyle:

Yargılanmalı: Erdoğan'la birlikte AK Parti yöneticilerinin bir bölümü, Batum'un sözleri nedeniyle mutlaka hakim karşısına çıkması gerektiğini savunuyor. Batum'un sözlerinin "TSK'yi aşağılamak" anlamına geldiğini ve hakaret olduğu görüşünden hareket eden AK Parti'liler, Adalet Bakanlığı'nın 301. maddeden yargılanması için izin verilmesini istiyor.

Siyasi karar: AK Parti'yi destekleyen yazarların da "yargılama izni verilmemeli" şeklindeki açıklamaları üzerine bir grup AK Parti'li "siyasi karar" olacağı gerekçesiyle Adalet Bakanlığı'nın dava açılması için izin vermesine karşı çıkıyor.

Batum'un yargılanmasına karşı çıkan AK Parti'liler, Sadullah Ergin'in Adalet Bakanı olduğu 2008 yılından bu yana TCK 301'den yapılan 1252 başvurudan sadece 83'üne izin verildiği, başvurulardan yüzde 93'üne izin verilmediğine de dikkat çekerek, Batum'un ille de yargılanması gerekirse 301 değil başka bir maddeden "Örneğin darbeyi teşvik, darbe kışkırtıcılığı" gibi suçlardan yargılanmasının daha uygun olacağını savunuyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Batum'un sözlerinin bedelini "siyaseten ödemesi gerektiğini" savunarak yargılanmasına karşı çıktı.

Bağımsız bakan seçeneği: Bunun yanı sıra seçim takviminin başlamasıyla izin kararının Sadullah Ergin'in yerine gelecek bağımsız bakana bırakılması formülü de tartışılıyor. AK Parti, TBMM'ye 1 Mart'ta seçim kararı aldırtılması planlanıyor. 1 Mart'ta seçim kararı alınması halinde Sadullah Ergin'in yerine 6 Mart tarihine kadar geçici bakan gelecek.Aktifhaber

 

Etiketler :