Bayburt Üniversitesinde “Eğitim ve İstihdam İlişkisi” Konferansı

Bayburt Üniversitesinde “Eğitim ve İstihdam İlişkisi” Konferansı

Bayburt Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Develi, Bayburt Üniversitesi ile İŞKUR Bayburt İl Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği “Eğitim ve İstihdam İlişkisi” konulu konferansa katıldı.

Bütün dünyayı sarsan 2008 ekonomik krizinin, işsizlik üzerine etkilerini anlamanın, konuyu anlamaya yardımcı olacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Develi, daha önce yüzde 10 seviyesinde olan Türkiye’deki işsizlik oranının kriz döneminde yüzde 14,22’ye yükseldiğini vurguladı. Kriz yönetimindeki başarı ve sonrasında alınan tedbirlerle bu oranın tekrar 11,5 seviyelerine kadar düştüğünü, AB ülkelerinde de işsizlik oranı ortalamasının yüzde 9,6 seviyesinde bulunduğunu ifade eden Develi, “Büyüme ve işsizlik oranı arasında ters ilişki bulunuyor. 2010 yılında en çok büyüyen 3. ülke olmamıza rağmen işsizlik oranı hala yüksek seviyede.” dedi.
Eğitim düzeyi arttıkça kalifiye elemana olan talebin arttığını, vasıfsız işgücüne olan ihtiyacın da doğal olarak azaldığını belirten Develi, eğitim politikalarıyla ekonomi politikalarını birlikte yürütmenin de çok zor olduğunu vurguladı.
Çalışma hayatına atılan öğrencilerinden örnekler veren Develi şöyle devam etti;
“Aynı fakülteyi bitiren öğrencilerimden biri iki bin lira civarında maaşla çalışıyorken, İngilizcenin yanında Arapçayı da öğrenen ve müşteri portföyünü geliştiren diğer öğrencim uluslar arası bir şirkette 15-20 bin lira civarında maaşla çalışıyor. Yani çağa ayak uydurmazsanız, çağın gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip olmazsanız çalışma hayatınızda başarılı olamazsınız. Çağa ayak uydurursanız çağ sizi dışlamaz.”
Türkiye’de daha öncelerde üniversite ve meslek yüksekokullarında verilen eğitimin piyasa ihtiyaçlarından uzak olduğunu söylemenin yanlış olmayacağını öne süren Develi, işgücü ile örgün eğitim arasındaki kopukluğun giderilmesi, staj mekanizmasının daha etkin hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Develi sözlerini şöyle tamamladı;
“Türkiye’de toplam işsizlerin hemen hemen yarısı ilkokul mezunu. Meslek yüksekokullarının işsizlik oranı içindeki payı ise sadece yüzde 5,8 civarında. ABD’de yapılan bir araştırmada 2008 dünya ekonomik krizinden etkilenmeyen sektörler bilişim, sağlık, eğitim, iş ve finans sektörleri ile yaratıcı fikirler şeklinde sıralanmış. Dikkat ederseniz burada da çağı yakalamış sektörlerin öne çıktığını görebilirsiniz. Türkçeyi iyi bilmek, mutlaka bir yabancı dili akıcı şekilde konuşabilmek, temsil kabiliyetinizin yüksek olması, sorumluluk kültürüne sahip olmanız ve grup çalışmalarına yatkın olmanız, iş hayatınızda başarılı olanın kapılarını size açacaktır.”
Konferansın  ardından İŞKUR Bayburt İl Müdürü Mehmet Turan tarafından Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Develi’ye plaket verildi. İİBF Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirilen “Eğitim ve İstihdam İlişkisi” konferansa Bayburt Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Selahattin Kaynak ve Yrd. Doç. Dr. M. Kemal Yılmaz ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Ersin İlhan, İŞKUR Bayburt İl Müdürü Mehmet Turan ve öğrenciler katıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.