Baykal: SP ile koalisyona evet, AKP asla

Baykal: SP ile koalisyona evet, AKP asla

"Anayasa değişikliği konusunda en hazır partiyiz. AKP'nin anayasa konusunda niyetini çok açık biliyoruz, o nedenle mesafeli duruyoruz. AKP, anayasa konusunda sabıkalı.

Baykal, şu an itibarıyla CHP'nin AK Parti'nin 3-5 puan gerisinde olduğunu seçime kadar bu farkı kapatacaklarını ve seçimden de birinci parti olarak çıkacaklarını söyledi. AK Parti'nin oyunun yüzde 30 civarında olduğunu seçime kadar oy oranının düşeceğini kaydeden Baykal, Altaylı'nın "AK Parti ile koalisyon yapar mısınız?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Koalisyon modeli üzerinden bir değerlendirme yapmamız yanlış. Biz tek başımıza gelmek istiyoruz, onun için çalışıyoruz. AKP ile koalisyon yapmaktansa SP ile koalisyon yapmayı tercih ederim. AKP büyük bir manevi iflas yaşamıştır. Toplum AKP'nin manevi değerlerine güvenerek oy verdi. Bu ahlaki değerlerle yola çıkanların bugün o ahlaki güzelliği, o tevazuyu, dürüst insani anlayışı temsil etmeye devam ettiklerini söylemeye imkan var mı?"

Baykal, SP'li Mehmet Bekaroğlu'nun sözlerini de hatırlatarak şöyle devam etti:

"Onlar önce sakallarını kestiler. Ondan sonra gömleklerini değiştirdiler, ondan sonra 4 çekerli ciplere geçtiler. Şimdi havuzlu villar aldılar, 7 yıldızlı tatillerde başka bir hayat tarzına geçtiler. Bu bir dönüşümdür. Helal paraya herkesin saygısı var. Senin ve çevrenin bu zenginliği nereden? Şunu bir anlatıversene bana! Saadet Partisi'nin kadrolarını, yöneticilerini bu çözülmüş, bozulmuş anlayışın bir parçası olarak görmüyorum. Numan Kurtulmuş düzgün bir insan. Aradaki fark budur. AKP manevi iflas, maddi zenginleşme yaşamıştır..."

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Baykal, hükümetin hazırladığı Anayasa paketine yönelik eleştirilerini yineledi. Öngörülen düzenlemelerin yargı bağımsızlığını ortadan kaldıracağını ve AK Parti'nin yargı üzerinde hegomanya kuracağını kaydeden Baykal, şöyle devam etti:

"Anayasa değişikliği konusunda en hazır partiyiz. AKP'nin anayasa konusunda niyetini çok açık biliyoruz, o nedenle mesafeli duruyoruz. AKP, anayasa konusunda sabıkalı. Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkındaki kararı ortada. AKP kendi anayasasını yapıyor. Ortada iyi niyet yok. Oylama biçiminden de belli. Bir bütün halinde oylanacak. Bizim de desteklediğimiz maddeler var. 12 Eylül'le ilgili geçici maddenin tutulmasına biz razı olabilir miyiz? Kendine güveniyorsan ayrı ayrı getir. Ama o maddeler işin garnitürü...

12 Eylül Anayasası'nın kabulünün ardından çeşitli anayasa çalışmaları yaptıklarını kaydeden Baykal, milletvekili dokunulmazlığı konusunda bir adım atılmamasını eleştirdi. Baykal, "Bu değişiklikle AKP kendi 12 Eylül Anasayasını yapmış olacak. 12 Eylül zihniyetini bu anayasayla dayatacaktır. Yargıyı kendi zihniyetine tabi tutacaktır. Bunu 12 Eylül bile yapmadı, geçici 15. maddeyi koydu. Onun ötesinde '12 Eylül zihniyetini takip edeceksiniz' diye bir dayatma yoktu." şeklinde konuştu.

Etiketler :