Baykal ve Sav kurultaydan vazgeçti

Baykal ve Sav kurultaydan vazgeçti

Olağanüstü kurultay için imza toplayan Baykal ve Sav İttifakı havlu attı. Vazgeçen muhalefet Kılıçdaroğlu’na kurultaya gitme çağrısı yaptı. Yönetim ise “300 imza bile toplayamadılar” dedi.

CHP’DE olağanüstü kurultay için imza toplayan Deniz Baykal-Önder Sav ekipleri Meclis’te yaşanan yemin krizini gerekçe gösterip olağanüstü kurultay taleplerinden vazgeçti. Parti yönetimi ise muhaliflerin yeterli imzayı bulamadığı için vazgeçtiğini savunuyor. CHP’nin seçim sonuçlarını başarısız bularak olağanüstü kurultay talebinde bulunan Deniz Baykal ve Önder Sav, başta Gürsel Tekin olmak üzere genel başkan yardımcılarını yönetimden uzaklaştırmak amacıyla Parti Meclisi’nde değişikliğe gitmek istiyorlardı. Ancak ikili, delegeden yeterli desteği bulamadı. Sürenin dolmasına iki gün kala gerekli olan 637 imzayı bulamayacağını anlayan Baykal ve Sav, bir grup eski il başkanı aracılığıyla kurultay talebinden vazgeçildiğini duyurdu.

Genel Başkan baskı yaptı iddiası 

Muhaliflerden bir isim Kılıçdaroğlu’nun birçok delegeyi arayarak “İmza vermeyin” baskısı yaptığını bu nedenle çok sayıda kişinin imza vermekten vazgeçtiğini savundu. Parti yönetimine yakın isimler ise imzaların 300’ü bile bulmadığı için muhaliflerin vazgeçmek zorunda kaldığını öne sürdü. Partiiçi muhalefetin sözcüsü olarak dün bir basın toplantısı yapan eski Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan,  Türkiye’nin özgün ve kritik bir dönemden geçmesi nedeniyle şimdilik kurultay toplanması isteğini durdurma kararı aldıklarını söyledi. Beraberindeki yaklaşık 20 eski il başkanıyla birlikte bir değerlendirme yaptıklarını belirten Akdoğan, şunları söyledi:

İmzaları rahat rahat toplardık

“Kurultay toplanması isteğimizi, bu nazik ve kritik dönemde şimdilik durdurmanın çok önemli bir parti görevi olduğunu düşünüyoruz. Kurultay toplanması için yeterli imzaya ulaşılacağından hiçbir kuşkumuz yoktur. Kimi parti yöneticilerinin verilen imzalardan cayma ve geri çekmeler olduğu şeklindeki sözleri de gerçeği asla yansıtmamaktadır. Bu aşamada CHP yöneticilerinin yaşanan yemin krizine önümüzdeki günlerde sağlıklı bir çözüm bulmada kurultay isteğinin engel olduğu limanına sığınmamak için toplanmış ve 3 gün içinde rahatlıkla tamamlanacak olan Parti Meclisi seçimli olağanüstü kurultay çağrı imzalarını Genel Merkez’e vermeyeceğiz.”

Kurultayı istemediklerini savunan Akdoğan’ın, 10 Temmuz’daki Parti Meclisi (PM) toplantısında bir kurultay kararı alınmasını istediklerini söylemesi dikkat çekti.

Boykotu toplum benimsemedi

Gürhan Akdoğan, CHP’nin TBMM’de sürdürdüğü yemin boykotunu da eleştirdi. Boykotun toplum tarafından benimsenmediğine işaret eden Akdoğan, “Yemin etmeme kararının bir adım ötesinin hesaplanmadığı, planlanmadığı görülüyor” dedi. CHP’nin tarihinde ilk kez böyle bir boykot uyguladığına işaret eden Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halkımızın oylarıyla seçilmiş iki milletvekilimizin mahkumiyetini ön mesele yapmak, tüm milletvekillerinin yemin etmemesini önermek ve uygulatmak çok tartışılacak bir husustur. Yargı kararı hatalı, yanlış, haksız ve hukukun üstünlüğüne de aykırı olabilir. Bunu ön mesele yaparak yargıyı eleştirip TBMM çalışmalarına katılmamak toplum tarafından benimsenmemiştir. Partimiz kurulduğundan bu yana ilk kez böyle bir olayla karşı karşıya kalarak bir bunalıma sürükleniyor kaygısını taşıyoruz.”

Biz tarihe bir not düştük

Akdoğan, bir gazetecinin “imza toplamayı şimdilik durdurma kararı aldıklarını” söylediğini hatırlatarak tekrar ne zaman toplayacaklarını sorması üzerine  kurultay talep edenler adına geçen hafta bir açıklama yaptığını ve 508 imzaya ulaşıldığını ifade ettiğini söyledi. Akdoğan, “İmzalar 200’de, 300’de kaldı gibi bir değerlendirme yapılabilir. Biz tarihe not düştük, tarihe belgeler bıraktık” dedi.  

Sonbahara kadar izlemede kalacaklar

Deniz Baykal ve Önder Sav’ın kurultay girişimlerinin olumsuz sonuçlanması şimdilik ikilinin köşelerine çekilmesine yol açtı. CHP kulislerinde sonbahara kadar ikilinin yönetimi izlemeye alacağı belirtiliyor. Özellikle Kılıçdaroğlu’nun yemin krizini nasıl yöneteceği üzerinde duran muhalifler, partinin krizden kurtulamaması halinde yönetimin yıpranacağı görüşündeler. Bir başka iddiaya göre ise Baykal ve Sav’ın arası açıldı. Delege üzerinde daha etkili olan Sav’ın Baykal ile devam etmek istemediği iddia edildi. 

İmza toplamalarını da vazgeçmelerini de saygıyla karşılıyorum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, muhaliflerin olağanüstü kurultay için imza toplamayı durdurmalarını “Vazgeçmelerini saygıyla karşılıyorum. Demokrasilerde bunlar olur” diye karşıladı.

Kılıçdaroğlu, TBMM’deki makamında, grup başkanvekilleri, genel sekreter ve genel başkan yardımcılarıyla dün bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, gazetecilerin “Muhalifler kurultay için imza toplamaktan vazgeçti...” hatırlaması üzerine “Ben onları muhalif olarak görmüyorum. Onlar bizim partililerimiz. Saygıyla karşılıyorum. İmza toplamalarını da vazgeçmelerini de saygıyla karşılıyorum. Demokrasilerde bunlar olur” dedi. “‘Parti Meclisi kurultay kararı alsın’ diyorlar” sözleri üzerine Kılıçdaroğlu, “Her görüşe saygılıyız” dedi. Kılıçdaroğlu Meclis Başkanı seçimi için toplanan Genel Kurul’a katılıp katılmayacakları sorusuna “Katılacağız. Bir sakıncası mı var” cevabı verdi.

Kılıçdaroğlu, yemin etmeyeceklerini ifade  etti. Kılıçdaroğlu, başka bir soru üzerine komisyonlara isim bildireceklerini ancak talebin Meclis Başkanlığı’ndan gelmesi gerektiğini belirtti. Meclis Başkanlık Divanına üye bildirip bildirmeyeceklerine ilişkin soruyu Kılıçdaroğlu, “Bir talep gelsin bakarız” diye yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Tükürdüklerini yalayacaklar’’ sözlerinin anımsatılması üzerine Kılıçdaroğlu, ‘’Kendisine yakıştırdığım bir açıklama’’ dedi. Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanlığı seçimi için de “Ayrıca Cemil Çiçek’in seçilmesinden dolayı mutluyuz’’ diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.