Baykal ve Sav'ın B planı ortaya çıktı

Baykal ve Sav'ın B planı ortaya çıktı

CHP'de, örgüt ve milletvekillerinin gündemini milletvekili aday listesi oluştururken, kulislerde ise ilginç bir iddia ortaya atıldı.

Ezelhan ÜSTÜNKAYA'nın haberi
CHP'de, örgüt ve milletvekillerinin gündemini milletvekili aday listesi oluştururken, kulislerde ise ilginç bir iddia ortaya atıldı. Genel merkezin tasfiyeye hazırlandığı Baykal ve Sav kadrolarından bazı isimler, "ön seçim yapılacak illerden aday olarak, listeyi delmeyi" planlıyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim takviminden önce, Baykal döneminde atanan il ve ilçe başkanlarının "milletvekili adaylığı" için istifasını isteyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "tasfiye mekanizmasını", milletvekili liste belirlenme sürecinde işletmek istiyor. Bu nedenle Kılıçdaroğlu, genel başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana "ön seçim" sözü vermesine rağmen Ankara, İstanbul, İzmir'in yanı sıra büyük şehirlerin adayları ile birlikte 40'a yakın ilde adayları merkez yoklaması ile belirleyecek.

"B planı" oluşturuldu

Geriye kalan yaklaşık 40 ilde ön seçim yöntemi uygulanır gözükmesine rağmen, CHP'nin özellikle Doğu ve Güneydoğuda "tabela partisi" konumunda olması nedeniyle bu yöntemin anlamı olmayacak. Genel Merkez'in "merkez yoklaması" ile milletvekili adaylarını belirleyecek olması, örgütte, muhalif kadrolara yönelik "tasfiye" olarak algılanıyor.

Genel Merkezin bu yöntemine karşı ise muhalefet, "B planı" oluşturdu. Baykal ve Sav kadrolarının önemli isimlerinin, merkez yoklama ile liste dışı kalma ihtimaline karşı bu yönteme başvurabileceği belirtiliyor. Buna göre, olası tasfiye listesindeki isimlerin, ön seçim yapılacak illerde seçime girerek, milletvekili adayı olmayı planladığı belirtiliyor.

Takvimi PM belirleyecek

Parti tüzüğüne göre, "milletvekili aday saptama yöntemini" Parti Meclisi (PM) belirliyor. Bu nedenle örgütte ve milletvekillerinde gözler, PM toplantısına çevrildi. PM, yöntem belirlerken, ön seçim yapılacak illerdeki seçim takvimini de açıklayacak.

Kılıçdaroğlu ve Tekin ikilisinin, muhalefetin bu yöntemle milletvekili listesini "delmesi" durumunda ne yapacağı merak konusu. Milletvekili listesini onaylama yetkisi de PM'de bulunuyor. PM'nin milletvekili listesini onaylayacağı toplantı da bu nedenle önem taşıyor.

Baykal ve Sav ne yapacak?

Kulislerde konuşulan "seçim taktikleri" dışında eski Genel BaşkanDeniz Baykalve eski Genel Sekreter Önder Sav'ın adaylığı da merak konusu oldu.

Kılıçdaroğlu'nun, "Baykal dışında kimsenin milletvekilliği garantisi yok" şeklinde kamuoyuna yansıyan sözleri olmuştu. Genel Başkan YardımcısıGürsel Tekinise bu yöndeki sorulara son olarak katıldığı bir televizyon programında, "Onları tartışmak bile ayıptır. Milletvekili olup olmayacağına karar vermemiz bizim kararımız değil tamamen onların iradesidir" yanıtı vermişti.

Tekin'in yanıtı, "Baykal ve Sav'ın başvurması bekleniyor" yorumlarına neden oldu. Ancak Baykal ve Sav'ın adaylık başvurusu yapıp yapmayacağı, yapmazlarsa Genel Merkez'in aday gösterip göstermeyeceği de merak konusu oldu.

Bugün Gazetesi 

Etiketler :