Baykal, yine dayatma dedi ve...

Baykal, yine dayatma dedi ve...

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, katıldığı Ankara Sanayi Odası (ASO) toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Halkın gerçek gündeminin anayasa değişikliği olmadığını savunan Baykal, ''Halk gerçek olmayan gündemlerin tutsağı haline getirilmiştir. Salı günü yaptığım grup konuşmalarında 20 dakikayı ekonomiye ayırıyorum. Çünkü asıl gündem budur.'' diye konuştu. Deniz Baykal, Türkiye'de gündemi kendilerinin değil iktidarın belirlediğini söyleyerek, ''Türkiye'de gündemi iktidar belirliyor. Dünyada da bu böyledir.'' dedi.

Anayasa değişikliğinin Türkiye'ye dayatılmış bir konu olduğunu ileri süren Baykal, şunları söyledi: ''Anadolu'yu dolaşıyorum. Şimdiye kadar anayasa değişikliği diye bir şey bana sorulmadı. Ama birilerinin ihtiyacı, seçime bir yıl kala nerden çıktı anayasa değişikliği? Asıl kavga Anayasa Mahkemesi, HSYK ve parti kapatmadan çıkıyor. Diğerlerini istedikleri zaman çıkarabilirler.''

Anayasa değişikliğinde yer alan Anayasa Mahkemesi'ne ve HSYK'ya üye seçilmesi konusuna da değinen Baykal, ''Meclis seçecek diyorlar. Meclis'te çoğunluk seçecek. O göstermelik. İktidarın çoğunluğu seçecek. Anayasa değişikliği ile HSYK'yı denetim altına almayı istiyorlar. Bu çok açık, amaç budur. Anayasa Mahkemesi, YÖK ve RTÜK'e benzemez. Mahkemenin verdiği bazı kararları kabul etmeyiz. Üzüldüğümüz ya da sevindiğimiz kararları olmuştur. Orayı siyasi parti organı olarak göremeyiz."

Baykal, anayasa değişikliğinin, anayasanın değiştirilemez maddelerine aykırı olduğunun söylendiğini de hatırlatarak, "Pekçok çevre de bunu söylüyor. Bir ihtimal, Anayasa Mahkemesi de 'aykırı' diyebilir. Çıkarılan yasa anayasayı ihlale teşebbüsü ortaya çıkarır. İlgililer bu olayı, bu şekilde değerlendirmeli. Meclis'e geldiğinde askıya alınmasını temenni ediyorum.''

Etiketler :