Baykal'ın videosu ve derin Hürriyet

Baykal'ın videosu ve derin Hürriyet

CHP lideri Baykal'ın olduğu öne sürülen gizli çekim videosunun yayınlanması, Hürriyet'in içinde iki farklı yapının mevcut olduğunu ortaya çıkardı.

Baykal'ın videosu ve derin Hürriyet'in deşifresi

CHP lideri Baykal’ın, partisine mensup bir milletvekili ile yatak odasında gizli kamera ile çekilen görüntülerinin yayınlanması, siyaset gündemi olduğu gibi medya etiği gündemine de bomba gibi düştü.

Bu görüntülerin yayınlanmasını kesinlikle doğru bulmadığımı belirtmek istiyorum. Bu tür skandal nitelikli görüntülerin nerelerden servis edildiğine ilişkin bir bilgim yok. Ama nerede ise hepsinde takip edilen yöntem aynı.

Görüntüleri internete yükleyenler, oturup ellerindeki listeye göre mail adreslerini belirliyor. “Bu görüntülerin müşterisi şunlar olur” diyerek başlıyorlar göndermeye. Şöyle bir çırpıda akla gelenleri hatırlayıverin:

- İlker Başbuğ’un, Genelkurmay Başkanı adayı olduğu zaman önünü kesmek için Kudüs’teki Ağlama Duvarı’nda çekilmiş resimleri…

-  Ali Kırca’nın bir kadınla yatakta çekilen videosu …

-  Eski Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un aynı şekilde çekilmiş görüntüleri…

Ergenekon örgütü ile ilgili ses kayıtları…

Hemen hepsi aynı yöntemle servis edildi.

Bu görüntülerin bulunduğu internet adresinin linkeri, belli adreslere servis edildi. Esas tartışma bana kalırsa bundan sonra ortaya çıkmaya başlıyor. Doğan Grubu medyasının iki yüzlülüğü burada ortaya çıkıyor.

Mağdura göre tavır belirliyor. Mağdur Turgut Altınok gibi “karşı cenah”tan biri ise bu “insanın özel hayatına yönelik bir saldırı” olmaktan çıkıyor. Adı doğrudan doğruya “ahlaksızlık” oluyor.

Biri bazı ilkeleri hatırlatacak olsa, “İyi de bu görüntüler gerçek mi değil mi? Siz o sorunun cevabını verin” denilerek ağzının payı bir güzel verilip susturuluyor.

Eğer söz konusu olan Ergenekon örgütü elemanlarının bu ülkenin başına örmek istediği çorapları ortaya koyan bir kayıt ise bu kez “insan hakları” akla geliyor. Birden bire “dinleme yapmanın suç olduğu” hatırlanıveriyor. Savcılık izni olmadan takip ve kayıt yapmanın suç olduğu ortaya konuyor.

Deniz Baykal’ın partili bir kadınla olan görüntüleri söz konusu olunca iki farklı tavır takınılıyor.

Konunun “kurultay öncesi parti içi hesaplaşma” olduğunun farkında olmayanlar, görüntülerin servis edilmesine isyan ediyor. Bunun “kendilerinden birine dışarıdan yapılmış bir saldırı” gibi değerlendiriyor. Buradan hareketle de ağır bir şekilde eleştiriyor.

Bütün bu organizasyonun amacını çok iyi bilen Hürriyet’in beyin takımı ise daha farklı bir tutum takınıyor.

Baykal ile bir yere varılamayacağını gören belli çevreler, CHP liderinin ipini çekmek için her şeyi yapmış görünüyorlar. Hem de en pespaye şekilde. Sürmanşetten verilen skandalda her ayrıntı var.

Haberi okuyan biri, videodan edinemeyeceği kadar fazla bilgiye sahip oluyor. Gizli görüntülerin ne zaman çekildiğine ilişkin bilgiler bile mevcut. Derin Hürriyet’in temsilcisi olduğu öne sürülen Tufan Türenç, kararını vermiş bile.

Olaydan üzüldüğünü gösterir gibi bir ifade kullandıktan sonra Türenç kararını veriyor ve ekliyor: “Baykal’ın siyasi yaşamının böyle bir skandalla noktalanması çok üzücü. Baykal gereğini yapmalıdır.” diyor.

Aslında bu olay, Hürriyet ve derin Hürriyet’i ortaya koyması bakımından çok önemli.

Ünal TANIK / Haber 7

Etiketler :