Baykal'ın 'yok' dediği rapor ortaya çıktı

Baykal'ın 'yok' dediği rapor ortaya çıktı

Erdoğan’ın TBMM’de gösterdiği ve CHP lideri Baykal’ın reddettiği ‘CHP Tunceli Raporu’nda ana dilde eğitimden, dağdakilere genel af gibi pek çok öneri yer alıyor.

Başbakan Erdoğan’ın TBMM’de önceki gün bütçe görüşmeleri sırasında okuduğu, ancak CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ‘CHP’nin böyle bir raporu yok’, ‘Bizimkinde o yok’ diyerek hem kendisini, hem içeriğini reddettiği 1996 tarihli CHP’nin Tunceli Raporu’nda, Erdoğan’ın söylediği tüm çözüm önerileri yer alıyor.

CHP Tunceli Raporu adını taşıyan rapor, teröre doğrudan karışmamış olanlara genel af çıkarılması önerisinde bulunuyor. CHP’nin bugün Genel Sekreter Yardımcısı, MYK üyesi ve İstanbul Milletvekili olarak görev yapan Algan Hacaloğlu ile birlikte, dönemin CHP milletvekilleri Ercan Karakaş, Orhan Veli Yıldırım ve Mustafa Yıldız’ın kaleme aldığı 25 sayfadan oluşan Tunceli Raporu, CHP’nin Tunceli’ye gönderdiği bu milletvekillerinin inceleme ve tespitlerini içeriyor. İşte TBMM’de CHP lideri Baykal’ın kabul etmediği partisinin Tunceli Raporu’ndan bazı önemli maddeler:

DAĞDAKİNE KISMİ GENEL AF

Raporun giriş bölümünde, akmakta olanın kardeş kanı olduğuna dikkat çekilerek, “İster güvenlik güçlerimiz ve askerlerimiz olsun, ister ona silah doğrultan kandırılmış gençler olsun hepsi bizim çocuklarımızdır” deniliyor. Raporun 24’üncü sayfasında yer alan ‘Çözüm Önerileri’ bölümünde afla ilgili de ayrı bir paragraf yer alıyor. Raporda, “Teröre doğrudan bulaşmamış olanlara genel af çıkarılarak ülkede hoşgörü ve iç barış ortamına geçişin zemini yaratılmalıdır” ifadeleri kullanılıyor.

KÜRTÇE EĞİTİME ‘ÖZEL’ VİZE

Özel okullarda ana dilde eğitimi yapılması önerilen raporda , şu ifadeler yer alıyor: “Dil, kültür, folklor ve kimliklerini koruma, geliştirme ve açıklayabilme özgürlüğü sağlanmalı. Kendi anadillerinde, yazılı basın, radyo ve televizyon dahil her türlü medya aracılığı ile yayın yapılabilmeli. Özel okullarda kendi anadilleri ile eğitim yapılabilmeli, Kürt dili ve kültürü üzerinde araştırma yapacak enstitüler ve benzeri kurumlar kurulabilmelidir. Kürt sorunu tek seslilik ve tepki politikaları ile değil, sosyal demokrat özdeki çoğulcu politikalar ve evrensel değerlerler çerçevesinde çözülebilir. Çözüm etnik duyarlılıklara demokratik çözüm sağlanması, Kürt kimliğinin tanınmasıdır.”

O RAPORDA ‘DERSİM’ DE VAR

Tunceli Raporu’nda, CHP’nin Dersim olaylarına yaptığı atıf da oldukça tartışma yaratacak türden. Tunceli halkının ekonomik sıkıntılarından ve boşlatılan köylerden bahsedilen raporda, “1938’de Dersim’den sürgün edilenlere sağlanmış olan olanaklar dahi bugün köyünden sürgün edilenlere çok görülmekte, yurttaşlarımız kendilerine yöneltilen bu zulmün nedenlerini anlayamamaktadır” deniliyor.

BAYKAL YALANLADI AMA...

Başbakan Erdoğan’ın önceki günkü bütçe görüşmelerinde kürsüden gösterdiği ve okuduğu Tunceli Raporu’na, Baykal itiraz ederek, ‘CHP’nin böyle raporu yok, ‘Bizimkinde o yok’ diye karşılık vermişti.

STAR

Etiketler :