Bayram Meral Köşeye Sıkıştı

Bayram Meral Köşeye Sıkıştı

Yol-İş’deki akıl almaz vurgun Başsavcılığın atadığı bilirkişi tarafından da tespit edildi. Meral’e 435 bin lira usulsüz ödeme yapıldığı belirlendi.

19 yıl başkanlığını yapan CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral’e oğlu Mustafa Meral’in adıyla yaklaşık 5 bin lira aylık verdiği ortaya çıkan Yol-İş Sendikası, zor günler yaşıyor. İşçinin parasının usulsüzce harcandığına yönelik denetim kurulu raporunun ardından soruşutrma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görevlendirdiği bilirkişi “çok belirgin organize usulsüzlük” tespit etti. Yol-İş Başkanı Ramazan Ağar ve Genel Sekreter Tevfik Özçelik birinci dereceden sorumlu tutuldu. Bilirkişi, CHP’li Bayram Meral’e danışmanlık kıyağını ise 434 bin 588 TL olarak hesapladı. Yol-İş Genel Kurulu, 23-24 Ocak 2010’da yapılacak.
ÇOK BELİRGİN USULSÜZLÜK
Ankara Başsavcılığı’nın, emekli Bayındırlık Bakanlığı Başmüfettişi Erhan Erdoğan, emekli Sayıştay Denetçisi Oktay Avşar ve emekli Sayıştay Uzman Denetçisi Mehmet Kuşçu’dan oluşturduğu bilirkişi, Yol-İş’in 2003-2008 arasındaki hesaplarını inceleyerek hazırladığı raporu 19 Kasım’da sundu. Raporda sendikanın bilgi ve belge sakladığı belirtilerek incelemenin, “çok belirgin usulsüzlüklerin tespiti ile sınırlı kaldığı” belirtildi. 119 sayfa ve 18 klasörden oluşan raporda, star’ın daha önce gündeme getirdiği CHP’li Bayram Meral’in oğlu Mustafa Meral’e danışmanlık maaşı, sahte ve şişirilmiş faturalar gibi iddiaları teyid eden şu usulsüzlüklere dikkat çekildi:
SENDİKA KASASI AVANSLA DELİK DEŞİK
Sendika defter ve kayıtları mevzuata aykırı ve denetimi güçleştirecek, engelleyecek şekilde tutuldu. Sendika kasasından yüksek miktarda avanslar çekildi. Avans hesabı, düğünlerde altın alımı, gün parası toplanması, kooperatif aidatı ödemesi, seyahat harcamalarının karşılanması gibi şahsi harcamaları karşılamak üzere kullanıldı.

Hiçbir açıklama yapılmaksızın toplu avanslar da verildiği gözlendi. 6 yılda yaklaşık bin kişiye toplam 77 milyon 438 bin 867 TL avans kullandırıldı. Sendikada halen Genel Sekreterlik görevini yürüten Tevfik Özçelik’in 3 yılda kullandığı avans, 194 bin 657 TL olarak hesaplandı. Aynı şekilde dönemin Genel Eğitim Sekreteri Kenan Özsüer, 161 bin 241 lira avans çekti. Avans hesabında gösterilen bu ödemelerin toplam tutarının 1 milyon 17 bin 385 TL olduğu belirlendi.
OĞUL MERAL’E 434 BİN TL ÖDENDİ
Bilirkişi raporunda CHP’li Meral’e yapılan ödemelere de bir başlık altında yer verildi. Sendikanın önce Bayram Meral, ardından da oğlu Mustafa Meral’le danışmanlık sözleşmesi imzaladığı anımsatılan raporda, Mustafa Meral’e danışman olarak yapılan toplam ücret, ikramiye, kıdem tazminatı ödeme tutarı 434 bin 588 TL olarak hesaplandı. Raporda, “Mustafa Meral’le yapılan sözleşmenin muvazaalı bir işlem olduğu, bu işlemle milletvekili olması nedeniyle genel başkanlıktan ayrılan Bayram Meral’in sendikadan aldığı maaşın devam ettirilmesinin amaçlandığı anlaşılmaktadır” dendi.
HABERİ STAR DUYURMUŞTU
Yol-İş’te usulsüzlükler, denetim kurulu raporuyla ortaya çıkmıştı. Rapor üzerine toplanan olağanüstü Genel Kurul’da yönetim devrilmiş, ancak yeni yönetimin başkanlığına, usulsüzlük iddialarında sorumlu gösterilenler arasında bulunan Ramazan Ağar getirilmişti. star, CHP’li Bayram Meral’e ballı danışmanlık maaşı ödemesi ve makam aracı satışını manşetten duyurmuş, şişirilmiş fatura ödemeleri başta olmak üzere sendikadaki usulsüzlükleri okurlarına aktarmıştı. Bilirkişi raporu, tüm bu iddiaları teyit etmiş oldu.
Yılda 387 gün harcırah aldılar
Sendikanın Çimtaş A.Ş’den alınan şapkalar için fazla para ödeyerek zarara uğratıldığı, gerçeğe aykırı fatura düzenlendiği, bazı faturaların yanıltıcı belge olarak değerlendirildiği, sahte faturalarla kayıtdışı harcamaların gizlenmeye çalışıldığı belirlendi.
• Yolluk ve harcırahlar, bazı yöneticilerle 365 gün tahsil edilerek, sendikanın 455 bin 987 TL zarara sokulduğu, Genel Başkan Ramazan Ağar’ın 38 bin 500 TL, Genel Sekreter Tevfik Özçelik’in ise 58 bin 900 TL bu şekilde haksız kazanç elde ettiği tespit edildi.

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Vergi Denetmeni 297 damgalı raporda ise, dönemin Genel Başkanı Fikret Barın’ın 365 günden oluşan bir tam yılda 370 gün, Hüseyin Baykal’ın bir yılda 387 gün, Nuhi Çelebi’nin 379 gün yolluk aldığı tespit edildi.

• İstanbul Zeytinburnu’nda 6.3 milyon dolar bedelle 2 bin 159 metrekarelik arsa alımı işleminde de usulsüzlükler tespit edildi. Sendikanın, 1 milyon 617 bin 250 TL fazladan para ödeyerek zarar ettirildiği saptandı. Arsanın piyasa değeri ile alım değeri arasında da 3 milyon dolara yakın fark olduğuna dikkat çekildi.
100 binlik Mercedes’i 60 bine satmışlar
Raporda, sendika yöneticilerine kasko değerinin altında düşük fiyatlara sendika araçlarının satılmasına da yer verildi. Bu kapsamda, Bayram Meral’e 60 bin TL’ye satılan 06 BM 194 plakalı Mercedes E 320 marka 2003 model makam aracının kasko değerinin 106 bin 955 TL, defter değerinin ise 73 bin 911 TL olduğu bilgisine yer verildi.

Genel Sekreter Tevfik Özçelik’in de aralarında bulunduğu diğer sendika yöneticilerine ise Mercedes marka araçlar, 83 bin TL kasko değerine karşılık 30’ar bin TL’ye satıldı. Araç satışları dolayısıyla sendikanın araçların kasko değerine göre 364 bin 475 TL zara sokulduğu belirlendi.
Genel Başkan Ağca sorumlu
Bilirkişi raporunda, usulsüz işlemlerden, dönemin Genel Başkanı Fikret Barın, Genel Başkan Yardımcısı Nuhi Çelebi, Muhasebe Müdürü Mahmut Ballıktaş başta olmak üzere dönemin yönetim kurulu üyeleri sorumlu tutulurken, usulsüz işlemlere göz yumanlar arasında Yol-İş’in mevcut Genel Başkanı olan ve söz konusu dönemde Genel Mali Sekreterlik görevini yürüten Ramazan Ağar ile sendikanın halen Genel Sekreterliği’ni yürüten Tevfik Özçelik de birinci derecede sorumlu olarak gösterildi.STAR

Etiketler :