Bayram öncesi uzmanlardan sağlık uyarısı

Bayram öncesi uzmanlardan sağlık uyarısı

Merdiven altı tatlılara dikkat!

Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, ''Avrupa kişi başı 11 kilogram çikolata tüketirken, Türkiye'de ise kişi başı çikolata tüketimi 2,5 kilogramdır'' dedi.

"EN İYİ DENETÇİ TÜKETİCİ"
Kopuz, Ramazan Bayramında, vatandaşların, ''En iyi denetçi tüketicidir'' anlayışıyla hareket ederek, açıkta satılan, sağlıksız gıda ürünlerine prim vermemesi gerektiğinin altını çizdi.

Özellikle bayram dönemlerinde sağlıksız şeker ve çikolata üretimi yapan firma sayısının arttığını belirten Kopuz, bayramı fırsat bilen bazı kişilerin ''merdiven altı'' üretimleriyle halkın sağlığını tehlikeye attığını ve bu yüzde gıda zehirlenmesi gibi bazı sağlık problemleri yaşanabildiğini dile getirdi.

Kopuz, ''Merdiven altı'' üretimlerin şekerleme fiyatını düşürdüğünü belirterek tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu:

''Tüketici bilinç seviyesinin artmasıyla birlikte ambalajlı ürünleri tercih etmeye başladı. Ramazan Bayramı'nda vatandaşların ikram edecekleri akide şekeri, çikolata, şeker ve lokum alırken öncelikle, ambalajlı ve üretim izni olan ürünleri tercih etmelidir. Bazı ''fırsatçılar'' önemli markaların benzer ambalajları kullanılarak piyasaya taklit ve tağşişli ürün sunuyorlar. Piyasada şekerin kilosu 4-5 liraya, çikolatanın kilosu ise 10 liraya kadar iniyor. Markalı şeker fiyatları 10 liradan başlarken, çikolata fiyatları ise 20 lira civarındadır.''

Kopuz, akide şekerinin parlak, yapıldığı veya çeşni olarak kullanılan meyve veya maddenin renginin belirgin, tadının ve kokusunun, çeşni veya meyveyle uyumlu olması gerektiğini belirtti.

FISTIK YERİNE BEZELYE
''Merdiven altı'' üretiminin halkın sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Kopuz, ''Baklava üretiminde kullanılan ceviz ve fıstık gibi maddeler hileye açıktır. Merdiven altı üretim yapanlar ceviz yerine bulgur, fıstık yerine bezelye kullanıyor'' değerlendirmelerinde bulundu.

Lokumun görünüşünün, lokumun verildiği şekli koruması gerektiğini de ifade eden Kopuz, lokumun dokusunun, elastik yapıda olması, üzerine bastırıldıktan sonra eski şeklini alabilmesi ve çiğ nişasta lezzetinde olmaması gerektiğinin altını çizdi.

DİYETİSYENLER UYARDI
Uzman Diyetisyen Serpil Tarman, Ramazan Bayramı'nda insanların tatlı tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Tarman, oruç sonrası bayramın ödül olarak görülmemesi ve fazla miktarda şeker-tatlı yenmemesini tavsiye ederek,''Ramazanda hem bedenimizi hem de nefsimizi dinlendirdik. Bayramda yeme içmeye birden yüklenmek, bu dinlenmiş bedene işkence olur. Onun için insanlar bedenlerine fazla yüklenmeden yemek istediklerinden tadımlık yesinler. Ramazanda tedavi ettiğimiz bedeni birden yormasınlar'' diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.