Bayramda ağır gıdalardan kaçın

Bayramda ağır gıdalardan kaçın

"Bayramın ilk günü az yağlı peynir, domates, salatalık, tam tahıllı ekmek, süt ve meyve gibi hafif besinler ile güne başlanmalı.

Ramazan ayı boyunca tutulan oruç sebebiyle iki öğün yemeye alışan vücudun bayramla birlikte geçilen üç öğünlük normal yemek düzeninde farklı tepki gösterebileceğini söyleyen uzmanlar Ramazan Bayramı'nda ağır yemeklerden kaçınılması uyarısında bulunuyor.

Ramazan ayı boyunca tutulan oruç sebebiyle iki öğün yemeye alışan vücudun bayramla birlikte geçilen üç öğünlük normal yemek düzeninde farklı tepki gösterebileceğini söyleyen uzmanlar Ramazan Bayramı'nda ağır yemeklerden kaçınılması gerektiğini belirterek, az miktarlarda sık sık beslenmenin önemli olduğunu ifade ediyorlar. Diyet Uzmanı Gülşah Esensoy, mideyi fazla zorlamamak için öğün sayılarının ve besin miktarlarının yavaş yavaş arttırılmasının daha doğru olduğunu kaydetti. Bayramda şekerleme ve yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Esensoy, "Beslenme düzenindeki bu hızlı değişim midede şişkinlik, hazımsızlık, bulantı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra tansiyon ve kan şekeri yüksekliği gibi diğer rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor" uyarılarında bulundu.

"Bayramın ilk günü az yağlı peynir, domates, salatalık, tam tahıllı ekmek, süt ve meyve gibi hafif besinler ile güne başlanmalı. Şekerleme, tatlı gibi enerji içeriği yoğun besinler tüketilmemeli. Ancak illa ki tüketilecekse de az miktarda tüketilmeli" diyen Esensoy, "Ana öğünlerde az yağlı bir çorba ile midede tokluk hissi oluşturularak, ardından az yağlı ve kızartma işlemi uygulanmadan pişirilmiş etli sebze yemekleri tüketilmeli. Menüde ayrıca yoğurt, salata gibi hafif besinlere yer verilmesi de uygun olacaktır" dedi.

Etiketler :