Bayramda et tüketimine dikkat!

Bayramda et tüketimine dikkat!

Kurban Bayramında en çok dikkat edilemsi gereken şeylein başında et tüketimi geliyor... Uzmanlar uyarıyor: Et ve tatlı tüketimine dikkat edin!

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, şeker, kalp damar ve tansiyon hastalarını Kurban Bayramında et tüketimi konusunda uyardı.

Prof. Dr. Oğuzhan, yaptığı açıklamada, şeker, kalp damar ve tansiyon hastalarının, beslenmesine en çok dikkat etmesi gereken hastalık grubu olduğunu ifade ederek, ''Yanlış ve düzensiz beslenme bu hastalık grubunda ciddi tehlikeler doğurur. O yüzden biz doktorlar olarak Kurban Bayramında kırmızı et ve tatlı tüketimine dikkat edilmesini istiyoruz'' dedi.

''Hem kırmızı et, hem de şekerin fazla tüketiminin sadece şeker, kalp damar ve tansiyon hastalarında değil, normal insanlarda bile ciddi sağlık tehlikeleri doğurabileği uyarısında bulunan Oğuzhan, şunları kaydetti:

''Kronik kalp hastalığı bulunan insanlarımıza hiç kırmızı et tüketmeyin demiyoruz. Bir süre dinlendirilmiş kurban etini dengeli tüketsinler. Az miktarda ve abartmadan. Mümkün olduğunca yağsız yerinden ve haşlama olarak. Sakatat ve kuyruk yağı tüketiminden uzak dursunlar. Bunun yanında bayram ziyaretlerinde kavurma ikramlarını geri çevirmesini bilsinler. Tatlılarda ise sütlü tatlıları tercih etsinler.

Şeker, kalp damar ve tansiyon hastaları, bayram telaşına kapılıp, ilaçlarını hiçbir zaman ihmal etmemeli. İlaçlarını saatinde ve dozunda almalılar.''

''KURBAN KESERKEN KRİZ GEÇİRMEYİN''

Kurban bayramında et tüketiminin yanında kurban kesimine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Oğuzhan, ''Büyükbaş kurbanlıkların kesimi zordur ve efor gerektirir. Kişi hem şeker, kalp-damar ya da tansiyon hastası, hem de aşırı heyecanlı ise, kurbanı kendisi kesmemeli. Çünkü bu durumda çok heyecanlanacak, kalbini zorlayacaktır. Bu kişilerin kesim sırasında kalp krizi geçirmemeleri için kurbanlarını başkasına kestirmeleri faydalarına olacaktır'' diye konuştu. (A.A.)

Etiketler :