Bayramda üç sebzeye zam!

Bayramda üç sebzeye zam!

Ramazan Bayramı döneminde yaş meyve ve sebze sektöründe patlıcan ve salatalıkta üretim azlığı nedeniyle fiyatlarda yüzde 20- 30 arasında artış olacak.

Yeteri miktarda depolanmadığı için yüzde 300'ü bulan artış yaşanan limonun fiyatının bir miktar daha yükseleceği öngörülüyor.

Yaş meyve ve sebze üretiminde aşırı sıcaklar nedeniyle yaşanan genel sıkıtının dışında bayram nedeniyle birçok ürün fiyatını koruyacak. Türkiye'nin en önemli üretim merkezlerinden Antalya'da haldeki ürün fiyatları, Ramazan Bayramı'nda çok değişmeyecek. Ancak patlıcan ve salatalık fiyatları üretim azlığı nedeniyle bayramda yüzde 20-30 oranlarında artacak. Geçen yıl fiyat düşüklüğü, talep azlığı gibi nedenlerle bu yıl depolaması az yapılan limon ise yüzde 300'ü bulan artış yaşadı. Hal çıkış fiyatı 3 lira olan limonun reyon fiyatı ise 5 liraya kadar yükseldi. Bayramda bir miktar daha artış yaşanması bekleniyor. Domates, biber, kabak gibi diğer yaş meyve sebze ürünlerinde ise yaz dönemi olması nedeniyle piyasalarda bir sıkıntı yaşanması öngörülmüyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Tarım, Sebze ve Meyve Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Küçükoğlu, bayramın ürünün bol olduğu döneme denk gelmesi nedeniyle, piyasada ayrıca bir yoğunluk beklemediklerini söyledi. Oteller ve AVM'lerin bayram süresince sıkıntı yaşamaması için stok yapacak olması nedeniyle arife günü bir yoğunluğun söz konusu olduğunu belirten Küçükoğlu, ürün bazında patlıcan ve salatalıkta üretim azlığından kaynaklanan fiyat artışı beklendiğini de açıkladı. Küçükoğlu, bu iki ürünün bayramda yüzde 20-30 arasında artabileceğini kaydetti.

LİMON FİYATI TAVAN YAPTI

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal, bayram süresince fiyatlarda anormal değişiklik beklenmediğini söyledi. Ürün giriş- çıkışı açısından da sıkıntı olmadığını dile getiren Uysal, hem fiyatların hem de ürün miktarının mevsim normallerinde seyredeceğini, günlük bazda küçük artışlar olabileceğini dile getirdi. Uysal, geçen yıla göre bu yıl depolarda az bulundurulan limonun ise yüzde 300'ü bulan bir artış kaydettiğine işaret ederek geçen yıl aynı dönemde hal çıkış fiyatı 1 lira civarında iken bu yıl 3 lira seviyelerine yükselen limonda bayram nedeniyle de bir miktar artış olabileceğini söyledi.

Fiyat düşüklüğü, talep azlığı gibi nedenlerle geçen yıla göre bu yıl depolamanın az olduğu limonda hasat döneminin eylülde başlayacağını açıklayan Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, piyasadaki limon sıkıntısının 40- 45 gün daha süreceğini dile getirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.