Bayramlar çocukta güveni geliştirir

Bayramlar çocukta güveni geliştirir

Tüm aile fertlerinin bir araya geldiği bayramlar en çok da çocukları mutlu eder

Psikolojik Danışman Zeynep Arasan, çocukların büyükleriyle katıldıkları bayram gezilerinde bir yetişkin gibi karşılanmalarının ve yapılan çeşitli ikramların, onların sosyalleşmesine ve kendine güvenmesine katkı sağladığını söylüyor.

Birlik ve beraberlik duygusunun, karşılıklı sevgi dolu iletişimlerin zirveye çıktığı bayramların sevinç ve coşkusunu en derinden hisseden ise kuşkusuz çocuklardır. Günler öncesinden alınan bayramlıklarla başlar onların heyecanı. Aile ziyaretleri ve bayramlaşmalar, küçük dünyalarını bir anda renklendiriverir. Büyüklerin elleri öpülür, bir bayramda daha beraber olmanın şükrüyle kucaklaşılır sımsıkı. Toplumdaki sevgiyi ve saygıyı, bayramda en somut haliyle görür çocuklar. Bunların üzerine bir de harçlıklar ve tatlı ikramları eklenince çocuğun mutluluğu daha da katlanır.

Çocuklarımızı sosyalleşmeleri ve kendilerine güvenmeleri için değişik aktivitelerin içine sokmaya çalıştığımıza dikkat çeken Psikolojik Danışman Zeynep Arasan, bayramların ve bayramlaşmanın bu duyguların gelişimi için en iyi ortamı sağladığını söylüyor. Arasan, "Çocuğumuz ziyaretlerde 'birey' olarak muhatap alınırsa, yetişkin gibi misafir edilip tokalaşılır, bayramlaşılır ve ikramda bulunulursa kendisini birey olarak kabul eder." diyor. Ayrıca, büyüklerin elini öperek bayramlaşma gibi, kendi kültürüne ait motiflerle bezenmiş bu ziyaretlerle bayram atmosferini yaşayan çocuğun kendini bir bütünün parçası olarak hissedeceğini ifade ediyor. Böylece çocukta aidiyet duygusunun oluştuğunu ve yalnız olmadığını fark ettiğini söylüyor.

Çocuğu birçok açıdan motive eden bayram atmosferinin yaşanması için aileye düşen görevler de var elbette. Öncelikle bu günü çocuklar için en özel kılan sebeplerden biri yeni kıyafetler olacağı için, bir çorap ya da tişört bile olsa yeni kıyafet almaya özen gösterilmeli. Güzel yemekler, nazik davranışlar ve hediyelerle çocuk için mümkün olduğu kadar hoşgörülü, neşeli ve coşkulu bir ortam oluşturulmalıı. Memorial Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uz. Dr. Leyla Alkaş bu konuda şu tavsiyelerde bulunuyor: "Yetişkinlerin geçmiş tat ve tarzlarını aramak yerine, bayrama özel yeni kutlama anlayışları geliştirmesi, bayramı gençler ve çocuklar için çekici hale getirmesi gerekir. Çünkü onlar bayramı şimdi yaşamaktadır ve anne - babasından duyduğu geçmişe özlem dolu sözler hayal kırıklığına uğratabilir. Bayramın çocuk için özelliği unutulmamalı, bayram coşkusu çocuğa doyasıya yaşatılmalıdır.
Zaman

Etiketler :