BDP: Erdoğan, Bülent Arınç'ı uyarsın

BDP: Erdoğan, Bülent Arınç'ı uyarsın

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Sayın Başbakan'a çağrı yapıyoruz: Lütfen bu süreçte kullanılan dile dikkat edilsin, süreci yaralayacak, provokasyonlara zemin hazırlayacak türden açıklamalara fırsat verilmesin" dedi.

Buldan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin tarihsel bir süreçten geçtiğini, bir avuç ırkçı-statükocu dışında bu ülkede yaşayan herkesin, akan kanın durdurulmasından, kalıcı bir barış sürecinin başlatılmasından yana olduğunu ifade etti.

Bu konuda yeni sürece yönelik güçlü bir toplumsal destek olduğunu ifade eden Buldan, bu desteğin her geçen gün daha da arttığını belirtti. 

PKK'nın taahhüt ettiği gibi silahlı güçlerini 8 Mayıs itibariyle sınır dışına çekmeye başlamasının Türkiye'nin gelecek yıllarını etkileyecek, demokratikleşmenin ve özgürleşmenin önünü açacak tarihsel nitelikte bir adım olduğunu dile getiren Buldan, "Geri çekilme aşamasının sorunsuz bir biçimde tamamlanması herkesin ortak sorumluluğudur. O yüzden herkesin bu sürece sahip çıkması, duyarlı, hassas ve dikkatli olması, yaşanacak kimi provokasyon girişimlerine asla geçit vermemesi gerekir" diye konuştu. 

Buldan, özellikle bu süreçte kullanılan dilin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın geri çekilen terör örgütü üyeleri için ''Cehenneme gitsinler'' dediğini belirtti.

''Bu açıklamanın akla ziyan olduğunu'' ileri süren Buldan, Arınç'ın Kürt halkına hakaret ettiğini iddia etti.

Buldan, ifadesinden dolayı Arınç'ı kınadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Ölümlerin durduğu, göz yaşlarının dindiği bir süreçte kullanılan bu dil oldukça yaralayıcıdır, aşağılayıcıdır ve provokatif, ırkçı bir söylemdir. Umuyor ve diliyoruz ki bu söylem hükümetin bakış açısını yansıtmıyordur, sadece sözün sahibiyle sınırlıdır. Sayın Başbakan'a da bu noktada çağrı yapıyoruz: Lütfen bu süreçte kullanılan dile dikkat edilsin, süreci yaralayacak, provokasyonlara zemin hazırlayacak türden açıklamalara fırsat verilmesin.

Unutulmamalıdır ki, cehenneme gitmesi gereken, inkarcı, asimilasyoncu zihniyettir. Yıllardır Kürt halkını aşağılayan, hakaret eden, yok sayan, katliamlardan geçiren, dilini, kimliğini yasaklayan zihniyetin yeridir cehennem. 

Sayın Arınç'a şunu soruyoruz: Barış ve demokrasiye beraber yürüdüğün insanlara neden beddua ediyorsun? Bir Müslüman olarak bedduanın her zaman tersine döndüğünü bilmiyor musun? 'Cehenneme gitsinler' demek yerine 'selametle gitsinler' demen gerekirdi, Çünkü yola çıkanlar hem Türkiye'yi hem de Ortadoğu'yu 'cennete' dönüştürmek hayaliyle barışa ve kardeşliğe yürüyor. Müzakere süreçleri birbirine karşı sevgi, saygı ve etik kuralları içerisinde yürütülür. Beddua ederek, birbirini rencide ederek değil."

"Halk süreçten çok umutlu"

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Buldan, Çözüm komisyonunun, sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için zaman kaybetmeden Kandil ve İmralı ile görüşme yapması gerektiğini savundu.

Ülke dışına çıkan PKK'lıların nerede konumlandırılacağını ve bundan sonra ne yapacaklarına ilişkin bilgilerinin olmadığını söyledi.

Bir hafta bölge gezisi gerçekleştirdiğini belirten Buldan, halkın süreçten çok umutlu ve heyecanlı olduğunu ifade etti.

İnsanların kafasında AK Parti'nin 10 yıllık pratiğine ilişkin soru işaretleri olduğunu dile getiren Buldan, "Herkes barışa katkı sunacağını ve Türkiye'nin bir an önce barış ortamına kavuşması için ellerinden gelenin yapılacağı ifade etti" diye konuştu.

Buldan, İmralı'ya yeni bir ziyaretin yapılması gerektiğini ancak Adalet Bakanlığı'ndan buna ilişkin kendilerine bir bildirimde bulunulmadığını söyledi.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in zorla mahkemeye getirilmesi kararıyla ilgili bir sorusuna Buldan, "Türkiye'nin ayıbıdır. Bir milletvekilinin zorla mahkemeye götürülüp ifadesinin alınması yanlış bir tutumdur" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.