BDP Eş başkanı grup toplantısında konuştu

BDP Eş başkanı grup toplantısında konuştu

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmaya Kürtçe damgasını vurdu. Konuşmasının büyük bir bölümünü Türkçe yapan Demirtaş, 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle konuşmasını Kürtçe olara

Kürtçe'nin durumuna dikkat çekmek için sivil itiaatsizlik yaparak Kürtçe konuştuğunu söyleyen Demirtaş, hükümete de 'referandum' çağrısı yaptı. Demirtaş,"12 Haziran'da doğu ve güneydoğudaki seçim sandıklarını yanına bir de anadilde eğitim için referandum sandığı koyalım" dedi.

Konuşmasının önemli bir bölümünü Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmelere ayıran Demirtaş, hükümete 'tehdit gibi' uyarıda bulundu:

"Artık halklar en baskıcı dikta rejimlerini devirebilir, bu duygu Türkiye'de de canlanmıştır.  Biz geleceğimizi istersek meydanlara çıkarak yaratabiliriz. Yaşananların bir adım ötesi isyandır."

Partisinin grup toplantısında konuşan BDP'li Demirtaş'ın koşunmasında öne çıkan bölümler özetle şöyle:

KADDAFİ'YE SES ÇIKARAMAZ

"AKP'nin 8 yıllık iktidarı boyunca bu diktatörlerle ilişkisi 'tencere dibin kara seninki benden kara' ilişkisidir. Başbakan'nın bu dikta yönetimlerini eleştiriyorum deme yüzü var mıdır? Soykırım suçu nedeniyle hakkında yakalama kararı bulunan El Beşir Türkiye'de krallar gibi ağılandı. Her gün onlarca kişinin idam edildiği, kadınların baskı altında inlediği İran'la ilişkiler ortadadır. Mesele Başbakan'ın aldığı ödül değil, geçmişte yürüttüğü ilişki tarzıdır. Başbakan ne zaman bağırıp çağıracak izleyeceğiz. Eğer Kaddafi'nin koltuğu sallanır ve Obama telefon açarsa kim tutar bizim Başbakan'ı! Bu yaşananlar, AKP'nin dış politikasının çöktüğünün bir resmidir."

İSYAN TEHDİDİ

"Artık halklar en baskıcı dikta rejimlerini devirebilir, bu duygu Türkiye'de de canlanmıştır. 1968 ruhunun ardından kırılan bu duygu Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerle yeniden canlanmıştır. Halk artık AKP'ye muhtaç olmadığını anlamıştır. Biz geleceğimizi istersek meydanlara çıkarak yaratabiliriz. İktidar ve muhalefetin amacı yoksul halkı isyan sınırında tutmaktır. Türkiye toplumu isyanın sınırındadır. Bunun bir adım ötesi halkın isyanıdır."

ANDIMIZI KALDIRALIM, REFERANDUM YAPALIM

Dünya Anadil Günü nedeniyle konuşmasının bir kısmını Kürtçe yapan Demirtaş, iktidara 'anadil referandumu' çağrısında bulundu.

"Doğu ve güneydoğuya iki seçim sandığı koyalım. Anadilde eğitim istiyorlar mı istemiyorlar mı soralım. Herkes bu anadil meselesine, demokratik özerkliğe nasıl bir yaklaşım gösteriyor görelim. Eğer demokratikleşme ve Kürt sorunun çözümü konusunda samimi iseniz işe Andımızı kaldırarak başlayalım. Askerler, doktorlar, milletvekilleri bir kez yemin ediyor. Çocuklar her sabah. Madem asimilasyona karşısınız bunu kaldıralım."

PKK'NIN KAOS PLANI YOK AKP'NİN VAR


12 Haziran'da yapılacak olan genel seçimler öncesi PKK terör örgütünün bir dizi eylem planı yaptığı yönünde gazetelerde yer alan haberleri de eleştiren Demirtaş, "Ortada hükümetin çözümsüzlük ve tasviye planından başka kaos planı yoktur. Bu plan AKP'nin kaos planıdır" dedi.

"Özel ordu, sözleşmeli ordu bunun en büyük göstergesidir. AKP kendi derin devletini yarattı şimdi de kendi derin ordusunu yaratıyor. Tansu Çiller döneminde bu yapıldı. Neler yaşandı biz biliyoruz. Bu özel ordu böyle bir amaç için mi kullanılacak? Kaddafi'nin de paralı ordusu var kendi halkını katlediyor. Komşularla sıfır sorun, Kürt sorunu çözülecek peki neden 116 tane savaş uçağına neden gerek duyuyorsunuz?"

AİLE SİGORTASI ELEŞTİRİSİ

CHP Genel Bakanı Kemal Kılıçdaroğlu'nin geçen hafta açıkladığı 'aile sigortası' projesini de sert dille eleştiren Demirtaş, şunları söyledi:

"Ana muhalefet 12 milyar TL'miz olsa aile sigortamız olacak diyor. Bir F-16'nın bir saatlik uçuşu için 25 bin dolar harcanıyor. Bunu sormuyorsun, hükümetin dağıttığı makarnanın hesabını yapıyorsun. Bunlar birbirini Desliyor. Doğru olan 13 milyon insana istihdam yaratmadır. GAP'ı soran yok, askeri harcamaları soran yok. Bunun neresi sosyal demokratlıktır."

Başbakan'A ÖDÜL VERİLMELİ

AK Parti iktidarının 2001 krizinden bu yana ekonomide yaşanan gelişmeleri gazete ilanıyla duyurmasına da değinen Demirtaş, hükümeti gerçekleri söylememekle suçladı.

"2001 krizinden sonra Türkiye gerçekten ilerlemiş mi? Hayır! Cari açık 21 milyardan 46 milyar dolara çıktı. İthalat-ihracat açağı 10 milyar dolardı şimdi 70 milyar doları geçti. Cezaevlerinde 54 bin şimdi 116 bin kişi var. Şimdi bu rakamları da gazetelerin arka sayfasından verin. Başbakan'ın ya gerçekten bunlardan haberi mi yok, yada çok iyi bir oyuncu. Bence çok iyi bir oyuncu. Herkesin nabzına göre şerbet veren bir oyuncu. Kendisi en iyi erkek oyuncu dalında ödülü hak ediyor."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :